BRATISLAVA 24. februára (WEBNOVINY) – Niektorí ľudia si myslia, že by nemali konzumovať veľa vajec, pretože majú potom vysoký obsah cholesterolu v krvi. Ale práve v tom sa mýlia. V tomto článku sa dozviete niektoré z najdôležitejších zdravotných výhod konzumácie vajec.
Budete dlho sýty
Ako všetci vieme, vajcia sú plné proteínov. Je to jeden z najlepších zdrojov proteínu v porovnaní s inými potravinami, ktoré obsahujú proteín. Takže ak budete jesť vajcia, budete plnší po dlhšiu dobu a vysoká prítomnosť bielkovín zabije hlad.
Stratíte tuk
Ako sme už spomenuli, vajcia nám dodávajú pocit sýtosti po dlhšiu dobu. Takže môžeme povedať, že sú tiež spojené s chudnutím. Účastníci nedávnej štúdie museli konzumovať kalorický príjem vo forme vajec alebo bagety. Tak štúdia zistila, že skupina s vajcami stratila o 65% viac telesnej hmotnosti, 16% viac telesného tuku a mali 34% väčšie zníženie veľkosti pásu v porovnaní s druhou skupinou, ktorá mala bagety.
Zlepší pleť a vlasy
Toto zdravé jedlo je naložené s mnohými zdravými živinami a vitamínmi, ako sú: vitamín B2, vitamín B5 a vitamín B12. Ako všetci vieme, B-komplex vitamíny sú nevyhnutné a veľmi užitočné pre zdravú kožu, vlasy a pečeň. Ale tiež zlepšuje funkciu mozgu a nervového systému.
Zosilňuje kosti a zuby
Vitamín D je nesmierne dôležitý pre zdravé kosti a zuby. V skutočnosti, tento vitamín je potrebný pre správne vstrebávanie vápnika. A vajcia sú výborným zdrojom vitamínu D, tak by ste mali jesť vajcia pre zdravé kosti.
Budete mať viac energie
Vedeli ste, že jediné vajce obsahuje takmer 15% svojej DDD (doporučenej dennej dávky) riboflavínu – alebo vitamín B2? Ako už bolo spomenuté predtým, existuje mnoho vitamínov skupiny B vo vajci a všetky pomáhajú telu premeniť jedlo na „palivo“ a dá vám viac energie.
Zvýši váš imunitný systém
Jedno veľké vajce môže poskytnúť 22% odporúčanej dennej hodnoty (RDA) selénu. Selén je zlúčenina, ktorá je nevyhnutná pre imunitný systém a hormóny štítnej žľazy. Takže, keď je váš imunitný systém posilnený a keď funguje správne – vaše telo môže ľahko bojovať a odolávať infekciám, vírusom a chorobám.
Okrem všetkých týchto pozitívnych výhod vajíčka zlepšujú hladinu cholesterolu a znižujú riziko srdcových ochorení. Takže by vo vašom jedálničku určite nemali chýbať. Ale aj v tomto prípade platí, že všetkého veľa škodí a mali by ste vedieť, kedy máte dosť.