Hubárske lokality Slovenska: Sprievodca a tipy, ako sa starať o úlovok

Foto: ilustračné, Getty Images

Na Slovensku sa huby nezbierajú len tak, hubárčenie je tu takmer posvätným rituálom. Starí otcovia poznajú svoje miesta, mamy sušia kuriatka na peci a deti už od mala poznajú rozdiel medzi rýdzikom a bedľou. V krajine, kde lesy pokrývajú viac než 40 % územia, je prirodzené, že huby sú nielen surovinou, ale aj súčasťou kultúry. Tento článok vám ukáže najlepšie lokality na hubárčenie na celom Slovensku.

ZÁPADNÉ SLOVENSKO

1. Záhorie

Lesy Záhoria sú prevažne borovicové a rastú na piesočnatej pôde. V období po dažďoch je táto oblasť známa rýchlym nástupom húb. Najviac sa darí masliakom, kozákom a kuriatkam. Menej frekventované chodníky okolo vojenského priestoru ponúkajú dobré podmienky na zber.

Typ lesa: Borovicové lesy
Sezóna: Máj až október, ideálne júl – september
Lokality: Malacky, Studienka, Rohožník, Lakšárska Nová Ves

Hríby, huby, hubár
Foto: ilustračné, Getty Images Foto: Ilustračné, www.gettyimages.com

2. Malé Karpaty

Blízkosť Bratislavy robí z Malých Karpát ideálny cieľ pre mestských hubárov. Zber sa sústreďuje najmä na dubáky, rýdziky a mliečnice, ktoré rastú v zmiešaných lesoch. Dobré výsledky prinášajú lesy v okolí Zochovej chaty a Smoleníc.

Typ lesa: Dubovo-bukové porasty
Sezóna: Jún až október
Trasy: Zochova chata – Čermáková lúka – Panský dom

3. Tribeč

Pohorie Tribeč ponúka tiché dubovo-bukové lesy s vlhkým podložím. Oblasť je menej známa turistom, ale medzi hubármi obľúbená. Rastú tu hríby, rýdziky aj rôzne druhy holubín.

Typ lesa: Husté listnaté porasty
Sezóna: Júl až október
Lokality: Skýcov, Žikava, Hrušovce

Walking trail in Little Carpathians forest near Bratislava
Foto: ilustračné, Getty Images

4. Považský Inovec a Strážovské vrchy

Oblasti Topoľčianskeho hradu, Duchonky a Zliechova ponúkajú hubársky pokoj a odľahlosť. Tieto pohoria sú bohaté na rôzne druhy hríbov a menej známe druhy ako koralovec.

Typ lesa: Zmiešané lesy
Sezóna: Júl až október
Zvláštnosť: Tichá lokalita s minimálnym pohybom ľudí

5. Javorníky a Ponitrie

V tichých lesoch severozápadného Slovenska sa darí najmä rýdzikom, bedliam a plávkam. Úspešné sú lokality s lúčnymi okrajmi a vyššou vlhkosťou, najmä v oblastiach ako Papradno a Bojnice.

Typ lesa: Zmiešané s lúkami a pasienkami
Sezóna: Júl až október
Lokality: Papradno, Lazy pod Makytou, Kanianka, Bojnice

Wild edible boletus mushroom in the Forest
Foto: ilustračné, Getty Images

STREDNÉ SLOVENSKO

1. Poľana

Poľana ako vyhasnutý stratovulkán ponúka výnimočne bohaté lesy na hubárčenie. V lokalitách ako Detva a Hrochoť rastú všetky hlavné druhy jedlých húb. Miesto je známe vysokou vlhkosťou a rozmanitosťou porastov.

Typ lesa: Bukovo-jedľové porasty
Sezóna: Júl až október
Trasy: Sedlo Jasenová, dolina Hučava, Bystrý potok

Dawn Under the Kralova Hola, Chamkova Stodola, Misty Morning and Old Wooden Hut in the Mountains
Foto: ilustračné, Getty Images

2. Horehronie

Medzi Nízkymi Tatrami a Slovenským rudohorím ležia doliny ako Bacúšska a Čierny Váh, ktoré sú známe vysokou hubovou výnosnosťou. Ihličnaté lesy ponúkajú ideálne podmienky po letných dažďoch.

Typ lesa: Ihličnaté a zmiešané doliny
Sezóna: Júl až október
Miesta: Sedlo Besník, dolina Štiavničky, Javorinka

3. Veľká Fatra

Oblasť medzi Ružomberkom a Harmancom je charakteristická hustými bučinami a vysokou vlhkosťou. V dolinách ako Blatnica či Gaderská dolina sa darí najmä hríbom a kuriatkam.

Typ lesa: Bukové lesy
Sezóna: Júl až prvé mrazy
Zvláštnosť: Vlhké a málo narušené prostredie

Boletus reticulatus
Foto: ilustračné, Getty Images

4. Malá Fatra

V regióne okolo Terchovej a Vrútok sa v lesoch plných turistických chodníkov darí aj hubám. Zbierajú sa tu najmä rýdziky a hríby. Dobré výsledky sú aj v menej navštevovaných častiach pri Zázrivej.

Typ lesa: Zmiešané horské lesy
Sezóna: Júl až október
Trasy: Vrátna dolina, Tiesňavy, Štefanová

5. Kremnické vrchy

Stredne vysoké pohorie medzi Kremnicou a Turcom ponúka pokojné lesy s bohatou vlhkosťou. Rastú tu hríby, plávky aj mliečnice. Oblasť nie je masovo navštevovaná, čo praje tichému hubárčeniu.

Typ lesa: Zmiešané lesy
Sezóna: Júl až október
Lokalita: Krahule, Turček

Drone View of the church, the Slovak geographical center of Europe in the locality of Kremnicke Bane in Slovakia
Foto: ilustračné, Getty Images

6. Štiavnické vrchy

Banskoštiavnická oblasť s okolitými lesmi je známa vlhkými dolinami a stabilným výskytom húb. Tradične sa tu darí hríbom a kuriatkam. Okolie Hodruše a Vyhní ponúka množstvo chodníkov.

Typ lesa: Zmiešané a listnaté doliny
Sezóna: Júl až október
Miesta: Dolina Teplá, Richňava, Tanád

7. Kysuce

V oblasti Turzovky a Oščadnice sa nachádzajú rozsiahle vlhké lesy s typickými hmlistými ránami. Rastú tu najmä smrekové hríby, rýdziky a plávky. Rašeliniská a ťažko prístupné lokality zaručujú ticho a pokoj.

Typ lesa: Bukovo-smrekové porasty
Sezóna: Júl až október
Lokality: Stará Bystrica, Klokočov, Makov

Chanterelle mushrooms
Foto: ilustračné, Getty Images

8. Orava

Oravské lesy sú tradične považované za jednu z najbohatších oblastí na huby. Od Zuberca po Tvrdošín nájdete zmiešané a ihličnaté lesy plné dubákov a kuriatok. Oblasť je známa dlhšou sezónou.

Typ lesa: Smrekové lesy s jedľou
Sezóna: Júl až október
Lokality: Zuberec, Oravská Lesná, Brezovica

9. Západné Tatry (podhorie)

V oblasti Západných Tatier je možné zbierať huby mimo územia národného parku. Prístupné doliny pod Roháčmi a Liptovská strana ponúkajú zmiešané lesy s výskytom kvalitných húb.

Typ lesa: Ihličnaté doliny
Sezóna: Júl až október
Lokality: Oravice, Pribylina, Jalovec

Hiking in the mountains as a favorite hobby. Active lifestyle. Views of the Tatra Mountains and Western Tatras from hiking trails. Mountain peaks, slopes, lakes and valleys between mountains
Foto: ilustračné, Getty Images

VÝCHODNÉ SLOVENSKO

1. Slovenský raj

Mimo turistických trás ponúka Slovenský raj kvalitné bukovo-smrekové porasty s výskytom hríbov a plávok. Ide o ideálne miesto po daždivých obdobiach, najmä v okolí Podleska a Čingova.

Typ lesa: Bukovo-smrekové doliny
Sezóna: Júl až október
Miesta: Piecky, Tomášovská Belá, Glac

2. Vihorlatské vrchy

Na východnom okraji Slovenska ponúka Vihorlat tiché a vlhké lesy v okolí jazera Morské oko. Oblasť je bohatá na dubáky a suchohríby. Prístupné sú trasy z Remetských Hámrov a Inoviec.

Typ lesa: Bukovo-dubové porasty
Sezóna: Júl až október
Lokalita: Morské oko, Kyjovský prales

Morske Oko lake among primeval beech forest
Foto: ilustračné, Getty Images

3. Slanské vrchy

Tiché pohorie medzi Košicami a Prešovom poskytuje dobré podmienky na zber húb. Oblasti ako Zlatá Baňa a Slanská Huta sú známe stabilným výskytom kozákov a rýdzikov.

Typ lesa: Zmiešané porasty
Sezóna: Júl až október
Miesta: Hermanovce, Bogota, Petrovce

4. Čergov

Masív Čergova je tichý a málo navštevovaný. Bukové lesy sú ideálne na zber bedlí a kuriatok. Hubárske lokality sa nachádzajú v okolí Drienice, Kamenice a Livovskej Huty.

Typ lesa: Bukové lesy s lúčnymi okrajmi
Sezóna: August – október
Zvláštnosť: Vhodné aj pre menej skúsených hubárov

Amanita rubescens mushroom in the leaves. Known as blusher.
Foto: ilustračné, Getty Images

5. Bukovské vrchy

Východná hranica Slovenska je domovom hlbokých pralesov s bohatou faunou aj flórou. Poloniny poskytujú ideálne podmienky na výskyt vzácnych húb, ako je koralovec či hríb kráľovský.

Typ lesa: Zmiešané pralesné pásma
Sezóna: August až október
Lokalita: Runina, Ruské, Ruský Potok

6. Pieniny

Menšie pohorie na severovýchode ponúka bukovo-borovicové lesy s výskytom kuriatok, rýdzikov a kozákov. Najlepšie podmienky sú v okolí Lesnice a Červeného Kláštora.

Typ lesa: Zmiešané lesy
Sezóna: Júl až september
Lokalita: Haligovce, Veľký Lipník

Picturesque pasture landscape in the morning.
Foto: ilustračné, Getty Images

Ako sa správne postarať o nazbierané huby?

  • Čistenie hneď po zbere

Huby je najlepšie očistiť hneď po zbere. Blato, lístie a ihličie treba odstrániť ešte pred vložením do košíka. Nielenže zostanú čistejšie, ale zabránite aj tomu, aby sa nečistoty roznášali na ďalšie kusy. Nikdy ich neukladajte do igelitových tašiek – huby sa v nich sparia, zapačia a rýchlo kazia. Ideálny je prútený košík, ktorý dýcha.

  • Triedenie a prvá kontrola doma

Po príchode domov je vhodné huby roztriediť. Jedlé oddeľte od tých, pri ktorých si nie ste istí. Podozrivé kusy radšej vyhoďte – aj malý omyl môže mať vážne následky. Skontrolujte, či huby nie sú červivé, mäkké alebo príliš staré. Na spracovanie sú najlepšie mladé, pevné plodnice.

Man chef holds handful of oyster mushrooms over bowl on kitchen
Foto: ilustračné, Getty Images
  • Krátkodobé uskladnenie

Čerstvé huby nevydržia dlho – v chladničke maximálne 24 hodín. Uložiť ich treba do otvorenej nádoby alebo papierového vrecka, nikdy nie do plastu. Ak ich chcete použiť nasledujúci deň, nechajte ich na chladnom a vzdušnom mieste.

  • Tepelná úprava

Huby by sa mali pred konzumáciou vždy tepelne upraviť, a to minimálne 15 – 20 minút. Tým sa zničia prípadné toxíny a predĺži sa trvanlivosť pokrmu. Najjednoduchší spôsob konzervácie je krátke podusenie a následné zamrazenie.

Woman Cleaning Picked Up Ceps Mushrooms
Foto: ilustračné, Getty Images
  • Sušenie

Najtradičnejší spôsob uchovávania húb je sušenie. Plodnice nakrájajte na tenké plátky a uložte ich na sito alebo plech. Sušiť môžete na vzduchu, pri miernom slnku alebo v rúre s teplotou do 50 °C. Sušené huby treba skladovať v uzatvorených nádobách na suchom a tmavom mieste.

  • Mrazenie

Huby je vhodné pred mrazením krátko povariť alebo podusiť. Surové zmrazené huby môžu stratiť štruktúru a chuť. Po vychladnutí ich uložte do plastových nádob alebo vrecúšok a zamrazte pri -18 °C. V mrazničke vydržia aj niekoľko mesiacov.

  • Nakladanie a sterilizácia

Obľúbenou metódou je nakladanie do octového nálevu alebo oleja. Predtým je nutné huby uvariť a až potom naložiť do pripraveného nálevu. Sterilizované huby v zaváraninových pohároch vydržia celú sezónu a sú výbornou prílohou.

Preparing fresh mushrooms in a modern kitchen cooking environment
Foto: ilustračné, Getty Images