BRATISLAVA 26. júna (WEBNOVINY) – Studenú jahodovú polievku, jahodové guľky či iné dobroty z jahôd ponúkajú od štvrtka 26. do soboty 28. júna Jahodové dni na bratislavskom Primaciálnom námestí. Stánky budú otvorené každý deň od 11:00 do 22:00, návštevníci v nich budú môcť ochutnať okrem iného cisársky trhanec s jahodovým ragú či morčacie prsia s mozzarelou, bazalkou a jahodovým rizotom. Chýbať nebudú ani ovocné nápoje či sladké dobroty z Jahodovej cukrárne. Agentúru SITA o tom informovala Martina Halušková z bratislavského magistrátu.
Jahody patria medzi najsilnejšie potravinové antioxidanty, vysvetľuje Halušková. Chránia mozog či nervové bunky, ich vysoký obsah ovocných kyselín má dezinfekčné účinky na tráviaci systém a zlepšuje aj vstrebávanie železa z rastlinných potravín. Jahody obsahujú i vlákninu, ktorá pomáha pri znižovaní cholesterolu v krvi. Tak isto je v nich veľa vitamínu C, karoténu, vitamínu B i fosforu, železa, mangánu či medi. Priaznivo pôsobia napríklad aj na pleť. Nielen plody jahôd sú zdravé, od mája do augusta sa zberajú napríklad aj listy najmä lesných jahôd, ktoré obsahujú veľa trieslovín, éterických olejov či vitamínov a pomáhajú pri liečbe rôznych ochorení.
Jahodové dni sú jedným z kulinárskych projektov v hlavnom meste. Okrem jahôd si návštevníci či obyvatelia Bratislavy pochutnávajú počas roka napríklad aj na špecialitách zo špargle, húb či tekvice. Projekt pripravuje bratislavská samospráva spolu s cateringovou spoločnosťou Sharkam a organizáciami Bratislava Tourist Board a Bratislava region tourism. Viac informácií o podujatí je na internetovej stránke mesta.