Po dvojhodinovom lete zo Seatlu do San Francissca nastupujeme do auta a presúvame sa asi hodinu na sever do údolia Napa. Údolie tvorí niekoľko jedinečných vinárskych regiónov (apelácií) so štatútom Americkej vinohradníckej oblasti (AVA). Na úvod navštevujeme región Carneros. Pozíciu AVA získal v roku 1983 a stal sa tak prvým vinárskym regiónom v Kalifornii, ktorý definujú namiesto politických hraníc jeho klimatické podmienky.
Názov Carneros (španielsky ovca) odkazuje na početné ovčie farmy, vďaka ktorým bol región kedysi známy. Oblasť sa nachádza severne od zátoky San Pablo. Vďaka studenej hmle a jemnému vetru prichádzajúcemu od oceánu má chladnejšiu a miernejšiu klímu ako regióny v severnejšej časti údolí Napa. Cestou na sever teplota v údolí Napa každým kilometrom mierne stúpa. Chladnejšia klíma prospieva odrodám Chardonnay a Pinot Noir. Z nich sa často vyrábajú šumivé vína, ktorými je región známy.
Našou prvou zastávkou je vinárstvo známe svojimi šumivými vínami na spôsob Méthode Champenoise , čo je tradičná metóda výroby šampanského.
USA v 30. rokoch minulého storočia nepodpísali dohodu, na základe ktorej si môžu nárokovať označenie „champagne“ iba vína pochádzajúce z francúzskeho regiónu Champagne. Americkí vinári teda pri šumivých vínach vyrobených klasickou metódou používajú označenie „méthode champenoise“.
Vinárstvo Doména Carneros v srdci oblasti Carneros založené v roku 1987 patrí medzi miestne pozoruhodnosti. Na statku (Chateau) sa nachádza vinárstvo inšpirované zámkom Louisa XV Chateau de la Marquietterie vo francúzskom regióne Champagne. V Chateau de la Marquietterie v Champagne má dnes svoje vidiecke sídlo rodina Taittinger, ktorá vlastní aj Doménu Carneros Winery. Na čele vinárstva stojí od prvého zberu vinár Eileen Crane, ktorý dodnes dozerá na práce vo vinohrade.
Po výstupe širokým schodiskom vás uvíta nádherná terasa s úžasným výhľadom na údolie Carneros. Vinárstvo ponúka trikrát do dňa prehliadku pod názvom „Umenie šumivého vína“. Prehliadka začína v hlavnej vstupnej hale, odkiaľ prechádzame do vinohradu, kde si vypočujeme krátky úvod o vínach a osobitostiach regiónu (terroir). Prechádzame do miestnosti, kde na nás čakajú dve fľaše šumivého vína. Za barom máme vynikajúci výhľad na výrobné priestory. Zátka vystrelí a my s prekvapením sledujeme množstvo šumivého vína, ktoré zapĺňa naše poháre. V minulosti sme navštívilo mnohých vinárov v rôznych regiónoch, kde nám zvyčajne naliali víno v množstve, ktoré sotva stačilo na ochutnanie. Takéto veľké dávky sme dostávali aj v ďalšej časti našej cesty po údolí.
Ako prvé ochutnávame suché šumivé cuvé „Brut Cuvée Sparkling Wine“, ktoré sa predáva po 26 USD za fľašu. Cuvéé tvorí na 64% Rulandské modré (Pinot Noir), 34 % predstavuje Chardonnay a zvyšné 2 % Rulandské biele (Pinot Blanc). Približne 8 % cuvé pred samotným zmiešaním prechádza procesom malolaktickej fermentácie (Jablčno-mliečne kvasenie).
Pred uvedením na trh víno dozrieva tri roky vo fľaši. Väčšina šampanských a šumivých vín vo svete sa vyrába v štýle brut (suchý sekt), čo odkazuje na suchosť, alebo obsah cukru vo víne. Šumivé vína v štýle Brut majú cukornatosť 0 až 15 gramov na liter. Víno bolo ľahké, čisté, s vôňou kvetov, pražených lieskovcov, hrušiek a korenia. Dokonale vyrovnané, mohutné, krémové, s vôňou jabĺk, hrušiek a sladkého bobuľového ovocia.
Nasledovalo šumivé víno Brut Rosé „Brut Rosé Sparkling Wine“, cena 36 USD za fľašu. Víno pripomína život a dobu Madame de Pompadour, známej kurtizány a milenky kráľa Louisa VX, ktorej sa prisudzuje zásluha na tom, že šampanské sa dostalo do povedomia ľudí. Brut Rosé tvorí z 58 % Rulandské modré, 42 % predstavuje Chardonnay. Odporúča sa piť ho pomerne mladé. Víno dozrievajúce tri roky najskôr zaujme vôňou červených ruží, po ktorej nasleduje výrazná chuť marhúľ, broskýň a zrelého bobuľového ovocia.
Obhliadka pokračuje návštevou priestorov, kde nás očakávajú plničky fliaš a zariadenia na automatizované odkalovanie vín. Za starých čias prebiehalo odkalovanie ručne. Fľaše boli umiestnené na špeciálnych stojanoch, nazývaných pupitres, ako vidíme na obrázku. Fľaše sú uložené v 45-stupňovom uhle zátkou smerom nadol. Pohybom ruky sa fľaše otočia a klesnú späť do stojanov. Otočením a strasením vzniká tlak, ktorý vytlačí usadeniny do hrdla fľaše. Po „odstrelení“ usadenín sa víno dosladzuje.
Na tomto mieste nás víta ďalšia fľaša šumivého vína, tentokrát je to „Le Ręve Blanc de Blancs 2004“ . Je to archívne víno ročník 2004 zložené na 98 % zo chardonnay, 2 % tvorí rulandské biele (pinot blanc). Flaša stojí 85 USD. Víno dozrievalo vo fľaši na usadeninách šesť rokov. Charakterizujú ho zrelé, bohaté, pulzujúce ovocné chute, vôňa hrušiek a citrusových plodov. Je to jemné víno s dlhou, komplexnou dochuťou a s potenciálom zrenia 15 alebo viac rokov.
V miestnosti nám predviedli aj otváranie fľaše mečom v štýle, ktorým bol známy Napoleon. Tento postup, nazývaný “sabrage”, sa neodporúča začiatočníkom, najmä nie pokiaľ ide o drahú fľašu šampanského.
Šumivé víno vyrobené klasickou metódou, “méthode champenoise”, má veľmi malé a jemné bublinky. Vznikajú vo fľaši druhotnou alkoholovou fermentáciou, ktorá vínu pridáva kvasinky a cukor, a nie pridávaním oxidu uhličitého. Odporúča sa tiež v strede vo vnútri pohára vyhĺbiť jemné zárezy, ktoré nepoškodia sklo. Vďaka tejto malej nedokonalosti sa uväznené bublinky uvoľnia stredom pohára smerom nahor.
Z tejto návštevy som si odniesol poučenie, že šumivé víno sa nemá piť iba na narodeniny alebo výročia. Možno ho piť pri všetkých príležitostiach. Dá sa piť na raňajky, pred, počas a po každom jedle a hocikedy cez deň. Madame de Pompadour sa preslávila výrokom “Šampanské je jediné víno, ktoré môže žena piť a zostať krásnou”.
Doména Carneros je vo svete známa svojimi šumivými vínami, vyrábajú sa tam ale aj vynikajúce vína odrody Pinot Noir a aj tie sme mali možnosť ochutnať. Na záver prehliadky sme sa presunuli do barovej a reštauračnej časti, kde sme ochutnali “ 2006 Domaine Carneros Pinot Noir“ Pinot Noir z domény Carneros ročník 2006, cena 35 USD za fľašu, a „2006 The Famous Gate – Estate Pinot Noir“ a víno The Famous Gate – Estate Pinot Noir ročník 2006, fľaša za 68 USD. Obidve vína charakterizovala bohatá chuť s ovocnými tónmi po višniach, malinách, čiernych ríbezliach a exotických koreninách. Po ručnom zbere hrozno prechádza maceráciou za studena (ustálený termín aj na Slovensku, mám tušenie, čo by to asi mohlo znamenať, ale vysvetliť to veľmi neviem). vďaka čomu získava farbu a arómu. Kvasenie prebieha v malých fermentačných nádobách s horným otvorom. Uzávery sa štyrikrát denne stláčajú nadol. Víno potom premiestnia do sudov z francúzskeho duba, kde dozrieva v 45-percentnom novom dube 11 mesiacov. Neodkalené víno sa pred nafľašovaním mierne filtruje. Skôr, než sa dostane na trh, víno dozrieva vo fľaši ďalších desať mesiacov. Chuť vína charakterizujú vyšne, maliny, lesné jahody, kakao. Dochuť je bohatá a zároveň elegantná.
Pri odchode si uvedomujeme, že to bol iba začiatok fantastického výletu za ochutnávaním a poznávaním vína.
Text, foto: Martin Biroš