Jar je tu a s ňou prichádzajú aj prvé voňavé plody. Hoci sa väčšina červeného ovocia – ako jahody či čerešne – tradične spája s letom, v dnešnej dobe už dokážeme niektoré druhy zohnať v obchodoch a na trhoch aj o čosi skôr. Či už ide o domáce skleníkové pestovanie, dovoz z teplejších krajín alebo prvé jarné úrody z južnejších oblastí Slovenska, mnohí z nás si radi doprajú sladké ovocie už v tomto období. Stačí však chvíľka nepozornosti a na oblečení sa objavia nevzhľadné škvrny. Možno ste sa už dopočuli, že tieto červené fľaky sa len ťažko dajú odstrániť, no skutočnosť je našťastie priaznivejšia. Nižšie vám ponúkame niekoľko jednoduchých, ale zato účinných metód, vďaka ktorým si poradíte aj s najodolnejšími škvrnami od skorých jarných jahôd či iných plodov.
Suroviny, ktoré nájdete v špajzi
Prvým overeným trikom na odstránenie škvŕn od červeného ovocia je kombinácia soli a vody. Či už ide o škvrny od skorých jahôd, dovozových čerešní alebo čučoriedok, vyskúšajte nasledovný postup:
- Opláchnite oblečenie: Ak je to možné, škvrnu hneď prepláchnite pod studenou tečúcou vodou.
- Posypte soľou: Na mokrú tkaninu nasypte dostatočné množstvo obyčajnej kuchynskej soli. Vďaka svojim absorpčným schopnostiam soľ dokáže vytiahnuť z vlákien aj silné farbivá.
- Nechajte pôsobiť: Tričko či nohavice si uložte bokom a nechajte soľ pracovať. Môže to trvať niekoľko minút až hodinu.
- Namočte do studenej vody: Po uplynutí času textil znovu namočte do studenej vody a nechajte takto odmočiť. Pokojne aj cez noc.
- Ručné prepranie a práčka: Keď soľ splnila svoju úlohu, oblečenie zľahka preperte v rukách a potom ho vyperte v práčke tak, ako ste zvyknutí.
Táto jednoduchá kombinácia bežných surovín býva prekvapivo účinná. Soľ navyše bráni tomu, aby sa farbivo vstrebalo hlbšie do vlákien, takže ak konáte včas, máte veľkú šancu, že škvrna zmizne úplne.
Menej známy spôsob
Napriek všetkej snahe sa však môže stať, že soľ a voda nezaberú, alebo jednoducho chcete vyskúšať niečo iné. V tom prípade príde vhod netradičná kombinácia žĺtka a glycerínu:
- Vytvorte si zmes: V malej miske zmiešajte jeden žĺtok s približne 30 ml glycerínu. Vznikne jemná hustá pasta.
- Navlhčite postihnuté miesto: Skôr než zmes nanesiete, uistite sa, že škvrna a okolie sú mierne vlhké.
- Naneste a vmasírujte: Jemnými krúživými pohybmi votrite pastu do fľaku od ovocia.
- Nechajte pôsobiť: Čím dlhšie môže zmes účinkovať, tým lepšie – nechajte ju pôsobiť niekoľko hodín alebo cez noc.
- Opláchnite a dočistite: Nakoniec oblečenie dôkladne vyplákajte v studenej vode, aby ste odstránili zvyšky žĺtka a glycerínu. Potom ho buď zľahka preperte v rukách, alebo vložte do práčky na bežný prací program.
Aj keď to môže pôsobiť trochu kuriózne, táto kombinácia dokáže uvoľniť aj staršie a zaschnuté škvrny, ktorým soľ a voda už nedokázali pomôcť.
Ako na čerstvé škvrny?
Najlepšou stratégiou pri škvrnách je, samozrejme, zasiahnuť okamžite. Ak sa vám stane, že si odhodíte sladkú jahodu priamo na tričko či blúzku, ktoré práve nosíte, konajte bez meškania:
- Položte oblečenie na pevnú podložku: Ideálne do umývadla, lavóra alebo na rovnú plochu, kde môžete vidieť celý rozsah škvrny.
- Použite absorbent: Nasypte na škvrnu práškovú látku, ktorá dokáže vstrebať tekutinu. Môže to byť jedlá sóda, kuchynská soľ, kukuričný škrob či dokonca detský zásyp.
- Nechajte pracovať: Počkajte niekoľko minút, prípadne aj dlhšie, aby mal prášok dosť času vtiahnuť do seba ovocnú šťavu.
- Prepláchnite a vyperte: Potom odev jemne pretrite v rukách v studenej vode a ak škvrna ešte pretrváva, použite napríklad jadrové mydlo – namydlite postihnuté miesto, nechajte opäť chvíľu pôsobiť a napokon dobre vyplákajte. V prípade potreby operte oblečenie v práčke.
Ak v domácnosti práve nemáte nič z uvedeného, poslúži vám citrónová šťava alebo dokonca citrónová kyselina (tzv. citrónka). Obe skvelo odfarbujú a často dokážu naozaj spoľahlivo rozpustiť farbivo z ovocia.
Aktuálny jarný čas prináša do našich kuchýň čerstvé ovocné dobroty, na ktoré sme netrpezlivo čakali celú zimu. Spolu s nimi však prichádzajú aj riziká fľakov od šťavnatých jahôd či iných šťavnatých plodov. Vďaka uvedeným radám a bežne dostupným prostriedkom z vlastnej kuchyne už nemusíte mať žiadne obavy. Stačí trochu trpezlivosti, vedieť, po ktorom postupe siahnuť, a vaše jarné oblečenie môže byť opäť ako nové. Takto si pokojne môžete dopriať prvé ovocné dobroty sezóny bez strachu, že vám obľúbená košeľa či tričko ostanú nenávratne zničené.