Väčšina ľudí ho prehliada: „skryté“ nastavenie v chladničke dokáže výrazne predĺžiť čerstvosť potravín

Chladnička
Chladnička Foto: František Stacho

Máte pocit, že potraviny v chladničke sa kazia rýchlejšie, než by mali? Že zelenina zvädne už po pár dňoch alebo mäso stratí čerstvosť skôr, než ho stihnete spracovať? Problém nemusí byť v kvalite jedla ani vo vašich nákupných zvykoch. Veľmi často je na vine nesprávne nastavená teplota – a práve tu vstupuje do hry takzvané „tajné tlačidlo“, o ktorom mnohí majitelia chladničiek ani netušia.

Chladnička patrí medzi najdôležitejšie spotrebiče v domácnosti a jej správne nastavenie má priamy vplyv na kvalitu stravy, množstvo vyhodených potravín aj na rodinný rozpočet. Ak nevyužívate všetky jej možnosti, prichádzate zbytočne o výhody, ktoré už doma máte.

Čo sa skrýva za „tajným tlačidlom“?

Nejde o žiadne magické tlačidlo, ale o manuálne nastavenie teploty, ktoré býva často nenápadné, skryté alebo nesprávne pochopené. Môže ísť o otočný regulátor, digitálne nastavenie v menu alebo posuvný ovládač. Mnoho ľudí ho nastaví raz pri kúpe chladničky a viac sa k nemu nevráti – čo je chyba.

Príliš vysoká teplota v chladničke vytvára ideálne prostredie pre množenie baktérií, čo vedie k rýchlejšiemu kazeniu potravín. Naopak, príliš nízka teplota môže spôsobiť poškodenie štruktúry niektorých druhov jedla, stratu chuti či zníženie nutričnej hodnoty.

Správnym nastavením tohto „skrytého“ ovládača dokážete výrazne predĺžiť trvanlivosť potravín bez akejkoľvek námahy.

Aká teplota je pre chladničku ideálna?

Odborníci sa zhodujú, že optimálna teplota na skladovanie väčšiny potravín je v rozmedzí 2 až 5 °C. Tento rozsah spomaľuje rast baktérií, no zároveň nepoškodzuje citlivé potraviny.

  • Nad 5 °C sa jedlo kazí výrazne rýchlejšie
  • Pod 2 °C môže ovocie, zelenina či mliečne výrobky stratiť chuť a konzistenciu

Ak si nie ste istí, akú teplotu máte v chladničke, oplatí sa použiť jednoduchý teplomer. Mnohé chladničky totiž neukazujú skutočnú teplotu, ale len orientačné stupne.

Ako správne ukladať potraviny, aby vydržali dlhšie

Nie každá polica v chladničke má rovnakú teplotu. Rozdiely medzi jednotlivými zónami môžu byť prekvapivo veľké, preto má správne rozmiestnenie potravín zásadný význam.

Ovocie a zelenina

Spodné zásuvky sú navrhnuté tak, aby udržiavali vyššiu vlhkosť. Tá pomáha zabrániť vysychaniu a vädnutiu. Dôležité je oddeliť veľmi zrelé plody od ostatných – produkujú totiž etylén, plyn urýchľujúci dozrievanie.

Mäso a ryby

Surové mäso a ryby patria na najspodnejšiu policu, kde je najchladnejšie. Vždy ich skladujte v uzavretých nádobách alebo originálnych obaloch, aby nedošlo k prenosu baktérií či zápachu na iné potraviny.

Mliečne výrobky

Jogurty, tvaroh, mlieko či smotana sa najlepšie cítia v strednej časti chladničky, kde je teplota stabilná. Dvere chladničky pre ne vhodné nie sú, pretože sa tam teplota najčastejšie mení.

Uvarené jedlá a zvyšky

Pred uložením do chladničky nechajte jedlo úplne vychladnúť. Horúce pokrmy by mohli zvýšiť vnútornú teplotu a ohroziť ostatné potraviny. Zvyšky skladujte v uzavretých nádobách, ideálne v hornej časti chladničky.

Pozrite si video: ako správne nastaviť teplotu v chladničke

Ak si nie ste istí, kde presne sa vo vašom spotrebiči nachádza regulácia teploty alebo ako ju správne nastaviť, pomôže vám praktická ukážka:

Potraviny, ktoré do chladničky radšej nedávajte

Nie všetko, čo vyzerá ako dobrý kandidát na chladenie, do chladničky skutočne patrí. Niektoré potraviny v chlade trpia viac než pri izbovej teplote.

  • Zemiaky, cibuľa, cesnak – v chlade vlhnú, klíčia a strácajú chuť
  • Banány a tropické ovocie – chlad zastavuje dozrievanie, mení štruktúru a chuť
  • Prezreté ovocie – urýchľuje zrenie ostatných plodov
  • Čerstvé bylinky – lepšie vydržia v pohári s vodou mimo chladničky
  • Med – v chlade tuhne a kryštalizuje
  • Oleje – nízke teploty spôsobujú ich hustnutie a zakalenie

Malá zmena, veľký rozdiel

Stačí pár minút na kontrolu nastavenia teploty a rozloženia potravín a vaša chladnička začne pracovať oveľa efektívnejšie. Výsledkom bude dlhšia čerstvosť jedla, menej vyhadzovania a úspora peňazí.

„Tajné tlačidlo“ možno nie je tajné v pravom zmysle slova, no jeho správne využívanie dokáže urobiť pre vašu domácnosť viac, než by ste čakali.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať