Kapor, rezeň alebo vínna klobása? Ako vyzerá tradičné štedrovečerné menu v českých a slovenských domácnostiach?

zemiakový šalát s kaprom
zemiakový šalát s kaprom Foto: depositphotos.com

Vianočná večera patrí medzi najvýraznejšie zvyky Štedrého dňa a v mnohých rodinách sa na nej nič nemení celé generácie. Hoci sa jednotlivé podoby sviatočného menu môžu výrazne líšiť, niektoré jedlá stále patria medzi najčastejšie pripravované. Jednou z mála univerzálnych istôt zostáva zemiakový šalát, ktorý sa objavuje takmer v každej domácnosti – aj keď jeho receptúra sa môže líšiť doslova rodinu od rodiny.

Kapor ako tradícia, rezeň ako moderná alternatíva

Vyprážaný kapor je stále považovaný za najtypickejšie štedrovečerné jedlo. Dlhodobé prieskumy ukazujú, že si drží prvenstvo pred ostatnými jedlami, hoci rozdiel sa postupne zmenšuje. Podľa údajov z nedávnych prieskumov vedie kapor pred kuracím rezňom už len o niekoľko percent.

V mnohých domácnostiach sa však tradičný kapor nahrádza inou rybou – napríklad lososom alebo treskou. Inde sa dávajú prednosť morským plodom, čo býva najmä mestský trend. Rovnako rozšírené sú aj rezne z rôznych druhov mäsa: kuracie, morčacie, teľacie či bravčové.

Osobitnú pozíciu má vínna klobása, ktorá sa v niektorých regiónoch objavuje na sviatočnom stole rovnako pravidelne ako kapor.

Polievky: hrachová, rybia, vývar

Polievky sú významnou súčasťou štedrovečerného menu. Tradične sa pripravuje:

  • hrachová polievka, ktorá býva často súčasťou obeda na Štedrý deň
  • rybia polievka, považovaná za symbolickú súčasť večere
  • hydinový vývar, ktorý sa v mnohých domácnostiach podáva ako alternatíva pre tých, ktorí rybu neobľubujú

V závislosti od rodinných zvykov sa tieto polievky obmieňajú alebo vzájomne dopĺňajú.

Zemiakový šalát – jednotný základ, ale odlišné prevedenia

Zemiakový šalát patrí medzi najrozšírenejšie vianočné prílohy. Napriek tomu, že sa pripravuje takmer všade, existujú desiatky verzií:

  • niektoré obsahujú jablko, iné nie
  • niektorí pridávajú sterilizovaný hrášok, inde sa vynecháva
  • v niektorých regiónoch sa do šalátu pridáva aj salám, inde je to nepredstaviteľné
  • recepty sa líšia aj v druhu uhoriek, zeleniny či použití majonézy

Rodiny si často držia svoje zaužívané recepty, ktoré sa dedia po generácie.

Praktické rady pre vianočné jedlá

Kedy kupovať kapra

Nákup kapra sa odporúča nechávať na posledné dni pred Štedrým večerom, keďže rybie mäso sa rýchlo kazí. V súčasnosti už nie je nevyhnutné kupovať živú rybu – naporciovaného kapra ponúkajú mnohé supermarkety. Pri výbere je dôležité sledovať čerstvosť mäsa.

Ako pripraviť dokonalý rezeň

Hoci príprava rezňov pôsobí nenáročne, môže skrývať viac úskalí. Strúhanka nemusí držať, mäso sa môže vysušiť alebo ostať nedostatočne prepečené. Kľúčové je správne obaľovanie, vhodná hrúbka mäsa a stabilná teplota oleja.

Tajomstvá zemiakového šalátu

Diskusie o tom, či do šalátu patrí jablko, hrášok alebo salám, sú bežné v mnohých rodinách. Hoci univerzálny recept neexistuje, základ býva rovnaký – kvalitné zemiaky, správne ochutená majonéza alebo jej alternatíva a dobre vyvážené množstvo zeleniny.

Vianočka, ktorá sa vždy podarí

Dobre upečená vianočka má byť nadýchaná, jemná a vláčna. Jej tvar tradične symbolizuje Ježiška v povijaní. Keďže ide o kysnuté cesto, výsledok môže závisieť od teploty v miestnosti, trpezlivosti pri kysnutí aj skúseností pekára.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať