Američania sa vo veľkom zbavujú plynových sporákov: Nové poznatky vyvolali veľké obavy

plynový sporák
plynový sporák Foto: www.depositphotos.com

V ostatnom období prichádzajú z USA informácie, ktoré rozvírili diskusiu medzi odborníkmi na verejné zdravie, výrobcami domácich spotrebičov i samotnými používateľmi. Zistenia z nedávnych vedeckých výskumov totiž naznačujú, že plynové sporáky, dlhé roky považované za bežnú a praktickú súčasť domácností, môžu predstavovať vážnu hrozbu pre ľudské zdravie. Tieto varovania odštartovali živú debatu a v niektorých štátoch už padli prvé návrhy na obmedzenie či dokonca zákaz predaja plynových spotrebičov.

Rastúce obavy z vplyvu na zdravie

Jadro problému spočíva vo výsledkoch výskumov, ktoré poukazujú na súvislosť medzi využívaním plynových sporákov a zdravotnými ťažkosťami, najmä u detí. V Spojených štátoch momentálne trpí astmou zhruba 5 miliónov maloletých, pričom alarmujúca časť prípadov – odborníci hovoria až o 625-tisíc deťoch – môže mať priamu spojitosť s varením na plynových spotrebičoch. Tieto dáta samozrejme výrazne znepokojujú nielen rodičov, ale aj autority, ktoré zodpovedajú za ochranu verejného zdravia.

Dôvodom na obavy je schopnosť plynových zariadení uvoľňovať do ovzdušia rôzne škodlivé látky. Keď k tomu dochádza v priestoroch, ktoré nie sú dostatočne vetrané, môžu sa tieto emisie koncentrovať podobne ako napríklad cigaretový dym. Mnohí vedci dokonca prirovnávajú negatívne účinky dlhodobého pôsobenia plynových spalín k pasívnemu fajčeniu. V domácnostiach s menšími deťmi, prípadne s ľuďmi náchylnými na respiračné ťažkosti, tak môže i relatívne nenápadná činnosť, ako je každodenné varenie, znamenať zvýšené riziko zdravotných komplikácií.

Prečo je situácia taká vážna

Hoci plynové sporáky sú v USA nesmierne populárne – takmer tridsať percent domácností naďalej dáva prednosť plynu pred elektrinou či indukciou – doterajšie výsledky výskumov prinášajú množstvo otázok. Odborníci začali upozorňovať, že azda až doteraz vládlo okolo plynových spotrebičov určité ticho, a to najmä preto, že väčšina ľudí o možných zdravotných rizikách netušila.

Pri nedostatočnom odvetrávaní kuchyne sa plynové sporáky môžu stať zdrojom oxidu dusičitého (NO₂) a ďalších škodlivých častíc, ktoré dokážu dráždiť dýchacie cesty. Potenciálne negatívne dopady sa znásobujú najmä v menších bytoch, kde je kuchyňa obyčajne spojená s obývacím priestorom. V takom prípade môže rodina neustále dýchať vzduch, ktorý je kontaminovaný látkami unikajúcimi počas varenia či pečenia.

Ďalšie výskumy poukazujú, že situácia môže byť zložitejšia vo väčších mestách s už aj tak znečisteným ovzduším. Ak sa k vonkajšiemu smogu pridajú škodlivé exhaláty z plynu vo vnútri bytu alebo domu, riziko respiračných problémov sa ešte prehlbuje. Tento jav sa niekedy označuje ako „synergický efekt“, kde sa jeden zdroj znečistenia kombinuje s iným a celkové pôsobenie je potom ešte intenzívnejšie.

Postoj priemyslu a reakcie verejnosti

Firmy, ktoré plynové spotrebiče vyrábajú, však otvorene spochybňujú interpretáciu týchto zistení. Tvrdia, že vedecké štúdie zatiaľ nie sú dostatočne vyčerpávajúce a že aktuálne poznatky nepreukazujú jasnú príčinu a následok. Mnohé spoločnosti argumentujú, že v modernej dobe sa pri varení často využívajú účinné digestory a rekuperačné zariadenia, ktoré môžu minimalizovať hromadenie škodlivých látok.

Napriek tomu sa v americkej verejnosti začína šíriť ostražitosť a čoraz viac ľudí hľadá spôsoby, ako svoju domácnosť uchrániť. V niektorých rodinách vedú tieto obavy k tomu, že sa okamžite rozhodnú pre výmenu plynových sporákov za elektrické alebo indukčné varné dosky. Elektrina je síce v niektorých regiónoch drahšia, avšak mnohí rodičia sú ochotní si priplatiť, ak tým znížia zdravotné riziká pre svojich najbližších. Okrem toho sú modernejšie spotrebiče často energeticky úspornejšie, čo v dlhodobom horizonte pomáha aspoň čiastočne vyrovnať vyššie počiatočné náklady.

Možné zákazy a obmedzenia

V niektorých amerických štátoch sa už rozbehli diskusie o striktných opatreniach, ktorých cieľom je obmedziť či dokonca eliminovať používanie plynových sporákov. Objavujú sa návrhy, že by novopostavené domy a byty mohli byť vybavené výlučne elektrickým alebo indukčným varným zariadením. Presadenie podobných zákonov by síce mohlo trvať ešte niekoľko rokov, no ak by sa prijali, výrazne by to zmenilo doterajší charakter amerických kuchýň. Na druhej strane, odporcovia takýchto návrhov poukazujú na ekonomické a praktické dôsledky, keďže nie všetky regióny majú dostatočne stabilnú elektrickú sieť a nie každý spotrebiteľ si môže dovoliť ihneď vymeniť starší spotrebič.

Prechod by preto musel byť postupný a podporený vhodnými dotáciami alebo inými štátnymi programami. Niektoré mestá už zvažujú finančnú motiváciu pre domácnosti, ktoré sa rozhodnú zbaviť plynového sporáka – podobne, ako sa to stalo v minulosti pri dotáciách na úsporné chladničky či práčky.

Ako zmierniť riziká už dnes

Hoci legislatívne zmeny budú zrejme trvať dlhšie, odborníci radia niekoľko jednoduchých opatrení, ktoré môžu prispieť k lepšej kvalite ovzdušia v domácnosti. Prvým krokom je dôsledné vetranie miestnosti – otvárať okná alebo dvere počas varenia a po ňom, aby sa aspoň čiastočne obnovil vzduch. Ďalším riešením je používať výkonné odsávače pár, ktoré dokážu škodliviny efektívnejšie odvádzať von. Netreba tiež zabúdať na pravidelné kontroly a údržbu samotného plynového zariadenia, pretože netesnosti či nekvalitné horáky môžu zvyšovať riziko úniku nebezpečných látok.

Podstatnú úlohu tu zohráva aj samotný spotrebiteľský prístup. Ak sa ľudia dozvedia o možných hrozbách a budú vedieť, ako správne používať plynové spotrebiče, zníži sa pravdepodobnosť, že plynový sporák v ich domácnosti bude mať neželaný negatívny dosah na zdravie rodiny.

Vyhliadky do budúcnosti

Napriek tomu, že plynové sporáky boli doteraz v Spojených štátoch obľúbené a považované za istý štandard, zdá sa, že ich budúcnosť sa komplikuje. Rastúci dôraz na zdravie a obavy zo znečisťovania životného prostredia nútia ľudí prehodnocovať, či je plynové varenie naozaj tým najlepším riešením. Čoraz väčšiu popularitu preto získavajú moderné alternatívy: elektrické a indukčné dosky už nie sú len výsadou technologických nadšencov, ale stávajú sa bežnou voľbou pre rodiny, ktoré myslia na bezpečnosť.

Rýchlosť, akou sa táto zmena udeje, bude do značnej miery závisieť od legislatívnych rozhodnutí a cenovej dostupnosti elektrických spotrebičov. Isté však je, že téma negatívnych vplyvov plynových sporákov sa stala celospoločensky vnímaným problémom, ktorý čoraz menej ľudí prehliada. Jednoznačným cieľom ostáva vytvoriť v domácnostiach také podmienky, aby varenie nebolo zaťažkou pre zdravie, a zároveň zachovať čo najvyšší štandard pohodlia.

Zatiaľ čo sa výrobcovia plynových spotrebičov snažia udržať si priazeň zákazníkov zdôrazňovaním údajnej nejednoznačnosti nových vedeckých výsledkov, mnohí obyvatelia USA už konajú. Pre istotu sa rozhodli prejsť na iné, údajne bezpečnejšie typy sporákov. Nech je už budúcnosť akákoľvek, súčasný trend naznačuje, že ľudia berú otázku zdravia a čistého ovzdušia v interiéroch vážne a nechcú ju viac podceňovať. Ako dopadne možné obmedzenie predaja plynových sporákov či ich postupné nahrádzanie, ukážu najbližšie roky, no už teraz je zrejmé, že téma otvorila novú kapitolu v spôsobe, akým Američania pristupujú k svojim domácnostiam.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať