Aké vianočné sladkosti nájdete v iných kútoch Európy? Jeden z dezertov sa vôbec nepečie, a dokonca sa môže flambovať

Bûche de Noël
Bûche de Noël Foto: www.shutterstock.com

K Vianociam neodmysliteľne patria nielen tradície a rodinné rituály, ale aj štedrá sviatočná tabuľa zakončená sladkým dezertom. Na Slovensku sú to najčastejšie vianočné koláče, bez ktorých si sviatky vieme len ťažko predstaviť. Ako však vyzerá táto sladká bodka v iných krajinách Európy?

Nadviažeme na predchádzajúci článok, kde sme sa venovali južnej Európe, a tentoraz sa presunieme na severozápad. Zavítame do Francúzska, Nemecka a Veľkej Británie – troch krajín, ktorých vianočné pochúťky sú také známe, že ich dnes nájdete aj ďaleko za hranicami ich domoviny.

Video: Jamie Oliver predvádza flambovanie Christmas puddingu

Francúzsko

„Vianočné poleno“ ako symbol sviatkov

Vo Francúzsku by ste ťažko hľadali domácnosť, kde by sa počas sviatkov neobjavila tradičná dezertná roláda Bûche de Noël – v preklade „vianočné poleno“. Názov nie je náhodný. Pochádza zo starobylej tradície pálenia dreveného polienka na ochranu domova, ktorá sa časom premenila na cukrársky výtvor.

Základom je piškótová roláda plnená kakaovým krémom, bohato potiahnutá čokoládovou polevou. Poleva sa často zdobí kandizovaným ovocím, najčastejšie čerešňami alebo brusnicami, ale francúzski cukrári milujú fantáziu, takže možnosti zdobenia sú prakticky nekonečné. Každá rodina si uchováva vlastnú tradičnú verziu a recepty sa často dedia celé generácie.

Francúzske „poleno“ tak nie je len dezert – je to aj malý kus histórie na sviatočnom stole.

Nemecko

Štóla – sladká stálica nemeckých Vianoc

Ak je pre Francúzsko typická roláda, v Nemecku nesmie chýbať legendárna vianočná štóla. Najznámejšia verzia, Dresdner Christstollen, pochádza z Drážďan a je tak úzko spätá s tradíciou, že má dokonca aj ochrannú známku EÚ.

Nemecká štóla sa pripravuje z kysnutého cesta plného masla, hrozienok, mandlí, marcipánu a veľkého množstva kandizovaného ovocia. Chuťou pripomína našu vianočku, ale je výrazne sladšia a aromatickejšia.

História štóly siaha až do 15. storočia, a dnes je pre Nemecko taká dôležitá, že pravú drážďanskú štólu môžu piecť len certifikované pekárne priamo v Drážďanoch. Originál spoznáte podľa zlatej pečate – všetko ostatné sú už iba napodobeniny, hoci často veľmi chutné.

Veľká Británia

Christmas pudding – dezert, ktorý si žije vlastným príbehom

Britské Vianoce by neboli Britskými bez Christmas puddingu. Hoci sa u nás slovo „puding“ automaticky spája s krémovým dezertom, tento tradičný anglický pokrm má k nemu poriadne ďaleko. Jeho korene siahajú až do stredoveku a mnohé britské rodiny si svoj recept strážia ako rodinný poklad.

Christmas pudding má hutnú, tmavú, ovocnú štruktúru a tvarom pripomína malú bábovku. Základ tvorí zmes hrozienok, kandizovaného ovocia, jabĺk, korenia (muškátový oriešok, klinčeky, škorica) a nechýba ani poriadna dávka brandy. Smotana či maslový krém sa často pridávajú až pri servírovaní.

Jeho príprava je v Británii malým rituálom – cesto sa necháva dlhšie odpočívať, aby sa chute dokonale spojili, a pred podávaním sa dezert môže dokonca flambovať, čo pôsobí nesmierne slávnostne.

Vianoce chutia všade inak – no spája ich jedno

Hoci je každý z týchto sladkých dezertov úplne odlišný, spája ich rovnaký význam: vytvárať sviatočnú atmosféru, umocniť rodinné chvíle a priniesť na stôl niečo výnimočné. Či už dávate prednosť čokoládovej roláde, voňavej štóle alebo britskému flambovanému pudingu, jedno je isté – vianočné tradície sú tým, čo robí sviatky nezameniteľnými.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať