Sandra Teitge, šikovná aktivistka, si ešte pamätá, aké to bolo vyrastať v komunistickom Východnom Nemecku pred dvadsiatimi rokmi. „Nikdy sme nemali dosť jedla, a tak som sa naučila jesť všetko a nenechávať na tanieri žiadne zvyšky,“ zaspomínala si Nemka na časy, na ktoré ľudia akoby už zabudli. Dnes už väčšina Európy žije v blahobyte. Nedávna štúdia zameraná na kvalitu potravín a ochranu konzumentov zistila, že len v Nemecku sa za rok vyhodí až 11 miliónov ton jedla. Najväčšiu vinu pritom nenesú reštaurácie či podnikové jedálne, ale súkromné domácnosti. Sandra Teitge však na spomienky z detstva nezabúda. Spolu so svojou priateľkou Sarou Mewes preto v Berlíne rozbehli zaujímavý projekt, ktorý zachráni aspoň časť jedla pred osudom v kontajneri.
Projekt dostal názov Dinner Exchange a na neformálnych stretnutiach pri chutnom jedle spája ľudí, ktorí sa zaujímajú o tému plytvania. V deň plánovanej večere dvojica aktivistiek obehne miestne trhy a malé obchody s potravinami, kde pozbiera potraviny, ktoré sa predavači chystajú vyhodiť. Ide pritom o nepoškodené produkty, ktoré by však do ďalšieho dňa nemuseli vydržať. Mnohí trhovníci sa takto radi zbavia potravín, ktoré považujú za nepredajné. Patrí k nim hlavne ovocie a zelenina, ale aj pečivo a ďalšie produkty. Recept na večeru vyberá veselé duo podľa toho, čo sa im nazbiera v košíku. Z neho potom pripraví trojchodové menu pre všetkých záujemcov.
Prvá akcia sa začala u Sandry v obývačke, nápad sa však rýchlo rozšíril a dnes sa ľudia, ktorým nie je ukradnutá budúcnosť našej planéty, stretávajú na rôznych miestach v celom Berlíne. Nápoje si donesie každý sám, za jedlo môžu návštevníci prispieť ľubovoľnou sumou. Vyzbierané peniaze potom putujú miestnym združeniam, ktoré sa zaoberajú udržateľným rozvojom v oblasti potravín.
„To, čo robíme, je skôr symbolické,“ uvedomuje si Sarah. „Dinner Exchange samozrejme nevyrieši tento problém, ale má aspoň potenciál zmeniť spôsob, akým momentálne zaobchádzame s jedlom a s odpadom,“ dodala aktivistka a nadšená kuchárka. Nápad na takýto typ večerí sa zrodil v hlave ich známej z Anglicka Alice Planel. Sandra a Sarah priniesli túto myšlienku do Nemecka a rozšírili ju na väčšie masy.
Paradajkové gaspačo, grilovaná brokolica, horúci melón plnený cestovinami a koriandrom či sezamové rolky v mangovo-zázvorovej omáčke – aj takto môže vyzerať chutné menu na Dinner Exchange. Na svoje si prídu najmä vegetariáni. Okrem chutného jedla záujemcov zahreje aj dobrý pocit z toho, že využili jedlo, ktoré by inak skončilo v odpadkovom koši a v neposlednom rade aj spoločnosť zaujímavých ľudí.
„Dôvod, prečo sem chodíme, je dobré jedlo a spoločnosť. Okrem toho aspoň čiastočne robíme niečo proti vyhadzovaniu jedla,“ uviedol Nemec v stredných rokoch, ktorý na večeru prišiel aj so svojou manželkou.
Štatistiky totiž neklamú – podľa ďalšieho výskumu, ktorý uskutočnila univerzita v Stuttgarte, každý konzument v Nemecku ročne vyhodí jedlo v hodnote 235 eur. V celej krajine to ročne predstavuje stratu 21,6 miliárd eur. Táto suma by sa dala použiť na nespočetné množstvo dobročinných akcií.
„Hľadanie spôsobov, ako jednať s odpadom vo forme jedla, a to takou cestou, ktorá zvyšuje povedomie o tejto problematike a pritom prináša radosť, je skutočne hodnotné,“ uviedla študentka Jenny Helfrich, ktorá si váži snahu nemeckých aktivistiek. A hoci ich snaha nedokáže zmeniť celosvetový problém, je aspoň malým krokom k zmene.
www.spiegel.de
Prečítajte si aj: Zoznamovacia agentúra spája nezadaných podľa zvyškov jedla