Ani tú najmenšiu pleseň na pečive netreba podceňovať

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Pleseň, chlieb
Ani tú najmenšiu pleseň na pečive netreba podceňovať Foto: pinterest.com

BRATISLAVA 23. marca (WEBNOVINY) – Určite sa vám už doma stalo, že sa po čase na pečive objavila pleseň. Niektorí ľudia, ak je to malá pleseň, toto pečivo nevyhodia. Jednoducho ju odrežú a ďalej pečivo jedia bez obáv. No to je chyba. Už pri najmenšej plesni by ste to mali celé vyhodiť. Tu je dôvod.

Ak ste to urobili niekedy aj vy, odteraz to zrejme prehodnotíte, pretože bez ohľadu na to, aká veľká tá pleseň je, môže nám uškodiť. Aj napriek tomu, že takto strácame jedlo, bohužiaľ to nie je bezpečné. To preto, že nedávne štúdie ukázali, že pleseň má dlhé vlákno, resp. korene, ktoré napádajú celé jedlo a nerastú len na povrchu. Tieto mikroskopické huby môžu dokonca vyvolať príznaky alergie a dýchacie problémy u niektorých ľudí.

Existujú rôzne druhy plesní. Niektoré látky môžu byť dokonca toxické a nebezpečné, ako sú mykotoxíny, ktoré môžu mať škodlivý vplyv na naše celkové zdravie. Najhoršia z týchto látok je aflatoxín a môže dokonca spôsobiť rakovinu pečene. Jediný prípad, kedy môžete bezpečne odstrániť takúto malú pleseň je, keď sa objaví na tvrdej saláme. Niektoré syry to majú dokonca za účel, takže plesňové syry tohto druhu sú bezpečné.

Varovanie:

Nikdy si neprivoniavajte k plesni! Môže to priamo viesť k problémom s dýchaním. Potom, čo vyhodíte plesnivé potraviny, utrite po nich dôkladne povrch, aby ste sa ubezpečili, že sa od nich nebudú šíriť žiadne baktérie.

Ani tú najmenšiu pleseň na pečive netreba podceňovať
Foto: pinterest.com
Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie WBN