BRATISLAVA 24. decembra (WebNoviny.sk) – Hygienici z Úradu verejného zdravotníctva SR odporúčajú verejnosti 10 tipov na zdravšie stravovanie počas sviatkov.
„Popri tradičných vianočných jedlách sa snažte konzumovať rozmanité potraviny. Znížte prívod kuchynskej soli na päť gramov denne. Jedzte veľa ovocia a zeleniny, zemiakov a strukovín, tak 400 gramov denne. Jedzte primerane, pravidelne menšie porcie štyri- až päťkrát denne,“ odporúča ÚVZ.
Rady ako skladovať potraviny počas vianočných sviatkov
Ďalej namiesto vyprážania potraviny odporúčajú hygienici napríklad pečenie, grilovanie a varenie vo vode alebo v pare. „Všímajte si viac výživové informácie na obaloch potravín, aby ste zistili, z čoho sú zložené. Pite veľa tekutín, predovšetkým vodu. Obmedzte dennú konzumáciu alkoholu, napríklad najviac na tri jednotky u mužov a dve jednotky u žien a mužov s menšou hmotnosťou,“ apeluje ÚVZ.
Hygienici odporúčajú aj kontrolu a udržiavanie si telesnej hmotnosti a zvyšovanie fyzickej aktivity. „Stačí 30 minút denne, šport alebo aj dlhšie prechádzky a Vianoce by ste mali prežiť v plnej kondícii. Neexistujú žiadne ‚dobré‘ a ‚zlé‘ potraviny, platí však vždy zásada mierneho množstva,“ dodáva ÚVZ.