Hrozba terorizmu straší v Belgicku zločincov, vyčíňajú menej

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vreckári, peňaženka, krádež
Najlepšia rada ako sa chrániť pred vreckármi je mať peniaze a bankové karty na dvoch rozličných miestach - najlepšie priamo na sebe, v uzavretých vreckách. Foto: ilustračné, Thinkstock

BRUSEL 5. júla (WebNoviny.sk) – Belgická polícia v roku 2015 zaznamenala najnižší počet trestných činov od roku 2000. Uviedla to v utorok tlačová agentúra Belga s odkazom na štatistické údaje federálnej polície.

V roku 2015 bolo v krajine zaznamenaných celkovo 898 826 prečinov a trestných činov, čo bol pokles o 7,7 percenta oproti roku 2014. V Bruseli bol zaznamenaný až desaťpercentný pokles.

Príčinou zníženia úrovne kriminality mohla byť aj zvýšená hrozba terorizmu, ktorá v uliciach belgických miest a najmä v Bruseli vyústila do zvýšenej prítomnosti policajných a vojenských hliadok. Najväčší pokles trestných činov sa týkal napríklad krádeží motorových vozidiel (pokles o 14 percent), znásilnení (sedem percent), falošných finančných zbierok (13 percent), krádeží kovov (11,5 percenta) a aj najbežnejších vreckových krádeží (20 percent).

Na druhej strane však vzrástol počet prípadov nelegálneho obchodovania so strelnými zbraňami (o 50 percent), teroristických činov (o 70 percent), online podvodov (12,4 percenta) a tiež obchodovania s ľuďmi. K zvýšeniu trestných činov z oblasti terorizmu dochádza aj preto, že legislatíva rozšírila počet trestateľných aktivít v tejto oblasti.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia