BRATISLAVA 7. júna (WEBNOVINY) – Odborníci v oblasti výživy detí upozorňujú, že strava dieťaťa nemá byť len menšou porciou pre dospelého. „Stravovacie návyky detí sa budujú od detstva, pri nutričnej výchove sú ťažiskoví rodičia, ale aj školské jedálne,“ uviedla na dnešnej tlačovej besede Alžbeta Béderová zo Združenia pre zdravie a výživu.
Počet obéznych detí stúpa
Hoci obéznych detí na Slovensku nie je tak veľa ako v západných krajinách, ich počet za ostatných desať rokov výrazne stúpol. Podľa prieskumu Kancelárie Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) na Slovensku viac ako polovica školákov si dáva každý deň sladkosti, tretina ich zapíja presladenými malinovkami a polovica z nich neraňajkuje.
Deti má k zdravej strave motivovať potravinová pyramída
WHO, Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky a spoločnosť Unilever Slovensko pripravili pre školákov projekt Potravinovej pyramídy, ktorej plagáty v prvej fáze rozdistribuovali do školských jedální. V spodnej časti pyramídy sa nachádzajú potraviny, ktoré by mali v jedálnom lístku prevládať – celozrnné obilniny, ryža, rastlinné tuky a zemiaky.
O poschodie vyššie je ovocie a zelenina, nasledujú mliečne a mäsové výrobky. Na vrchole pyramídy sa nachádza biele pečivo, sladkosti a slané maškrty. V súlade s najnovšími odporúčaniami WHO sú v pyramíde začlenené zásady pitného režimu a pohybových aktivít. „Zdravé stravovanie musí ísť ruka v ruke s pohybom,“ povedala riaditeľka Kancelárie WHO na Slovensku Darina Sedláková.
V školských jedálňach sú „in“ špagety a pizza
V súčasnosti je na Slovensku v prevádzke vyše 4 200 školských jedální a obeduje v nich až 60 percent detí. Kuchárky pre nich denne pripravujú jedlá podľa tisícky receptov. Na stoloch sa stále objavujú strukovinové prívarky, fliačky alebo dukátové buchtičky, ktoré si dospelí pamätajú zo školských čias.
Kým u dnešných tridsiatnikov bodovali svojho času práve buchty s vanilkovým pudingom, ich deti dnes za svojho najväčšieho favorita považujú vyprážaný syr, pizzu a špagety. „Usilujeme sa vyberať jedlá, ktoré našim deťom chutia a zároveň sú zdravé. Oceňujem, že jedlá môžeme ochucovať napríklad aj sezónnymi bylinkami z regiónov,“ povedala o svojich skúsenostiach Oľga Dobiášová, vedúca školskej jedálne Základnej školy na Hlbokej ceste v Bratislave.
Pozor na anorexiu a bulímiu
Protipólom nadváhy a obezity je ďalší problém súvisiaci so zlými stravovacími návykmi detí, ku ktorým ich vedie dnešná spoločnosť – anorexia a bulímia. „Je veľmi dôležité udržať sa v mantineloch zdravého stravovania a pohybu,“ dodala Sedláková. Tá spolu s ďalšími odborníkmi vyzýva slovenských rodičov, aby boli pre svoje deti vzorom, aby sa snažili im opakovane ponúkať zdravé jedlá pútavou formou, dali si záležať na jeho úprave a servírovaní.
Výzva pre rodičov a školy
„Ak je rodič obézny, s veľkou pravdepodobnosťou bude obézne aj jeho dieťa,“ skonštatovala Béderová. Začať s celkovým ozdravovaním slovenskej mládeže by teda v prvom rade mali rodičia, a to od seba. Obezitu a nadváhu, ktoré sú spúšťačom mnohých neprenosných ochorení, totiž netreba brať na ľahkú váhu. Rovnako je dôležité deti pozorovať a riešiť ťažkosti, ktoré by mohli viesť k poruchám prijímania potravy, o čo by sa mali spoločne starať rodičia, ale aj školy.