Koncerty Romeo a Júlia videlo už viac ako 6 tisíc školákov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Divadlo

BRATISLAVA 1. marca 2016 (WBN/PR) – Druhá fáza výchovno-vzdelávacích koncertov Romeo a Júlia autorského projektu „Harmónia sfér, Shakespeare-Prokofiev/Romeo a Júlia “ pokračuje v mesiaci marec piatimi moderovanými predstaveniami.

„Ide o unikátny kultúrno-vzdelávací projekt, ktorý ukazuje, že aj spojenie vážnej hudby a literatúry dokáže zaujať mladých ľudí. Predstavenia doteraz videlo 6 tisíc stredoškolákov z Bratislavského kraja,“ vyjadril sa k projektu bratislavský župan Pavol Frešo.

Bratislavský samosprávny kraj spolu s bratislavským konzervatóriom a Centrom pre filantropiu pripravili v jarnej časti kultúrno-vzdelávacieho podujatia Shakespeare-Prokofiev/Romeo a Júlia ďalšie predstavenia, ktoré opäť ukážu, že aj kultúra môže byť pre mládež zrozumiteľná, ak sa podá zaujímavých spôsobom.

Sériu jarných koncertov organizátori otvorili dnes tromi predstaveniami. Zajtra 2. marca sa budú koncerty konať v čase o 9:00 a o 11:30 v priestoroch Koncertného štúdia 1 v budove Slovenského rozhlasu. Určené sú pre žiakov stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Bratislavského samosprávneho kraja a pre žiakov druhého stupňa základnej školy.

Cieľom projektu je vzbudiť u žiakov záujem o vysoké umenie, divadlo a symfonickú hudbu, sprostredkovať kontakt so zlatým fondom svetovej literatúry a hudby a vychovať budúcu generáciu návštevníkov koncertných sál a divadiel.

Kultúrno-vzdelávacie predstavenia prinesú spojenie symfonickej hudby a činoherného slova, prezentované na báze stredoškolskej učebnej látky William Shakespeare (1564 – 1616) Romeo a Júlia. Študenti tak spoznajú nielen odborný výklad literárneho diela, ale prostredníctvom výberu symfonickej hudby k baletu Romeo a Júlia hudobného skladateľa Sergeja Prokofieva sa zoznámia s transformáciou príbehu do hudby samotnej.

Na podujatí sa predstaví 90-členný orchester Slovenského rozhlasu pod dirigentskou taktovkou Antona Popoviča, herci z Divadla Astorka – Róbert Jakab a Marián Miezga, ako aj Marián Prevendarčík, Martin Hronský, Sava Popovič a študenti hudobno–dramatického odboru Konzervatória v Bratislave. Moderátormi podujatí budú Adela Banášová a Peter Novák –Šarkan.

Organizátorom podujatia je nezisková organizácia Centrum pre Filantropiu a spoluorganizátorom Bratislavský samosprávny kraj. Záštitu na projektom aj tento raz prebralo Ministerstvo kultúry SR a Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Adela BanášováMarián MiezgaPavol FrešoWilliam Shakespeare
Firmy a inštitúcie BSK Bratislavský samosprávny kraj (VÚC)