Vo februári odíde do Macedónska 25 slovenských policajtov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Na maďarsko-srbskú hranicu odišlo 50 sloveských policajtov. Foto: SITA/Marko Erd

BRATISLAVA 5. januára (WebNoviny.sk) – Pomáhať s riešením migračnej krízy by malo od 1. februára ďalších 25 slovenských policajtov. Ich vyslanie do Macedónska však musí schváliť vláda na svojom zasadnutí v stredu 13. januára.

Ako ďalej povedal dnes na tlačovej konferencii v Bratislave predseda vlády Robert Fico, macedónsky minister vnútra požiadal slovenskú vládu o zaslanie policajnej jednotky, ktorá bude pomáhať pri ochrane hranice aj pri zabezpečovaní verejného poriadku krajiny. „Treba pomáhať aj nečlenským štátom Európskej únie, cez ktoré migranti do Európy prichádzajú. Preto chceme tejto oficiálnej požiadavke Macedónska vyhovieť,“ poznamenal Fico.

Policajná jednotka s potrebným vybavením by mala v Macedónsku pôsobiť mesiac, ak to bude potrebné, Slovensko je podľa premiéra pripravené pomáhať aj naďalej. Policajtov do tejto krajiny však neposielame len my. „Približne v tom istom termíne vyšlú do Macedónska policajtov aj Maďarsko a Česko približne v rovnakom počte,“ vysvetlil Fico.

Predseda vlády predpokladá, že rozhodnutie o vyslaní príslušníkov nášho policajného zboru padne budúci týždeň na vláde. Macedónsko nemá podľa neho žiadne priame kontakty ako iné členské štáty únie, no aj napriek tomu Slovensko považuje tento prístup za správny, dodal. Premiér verí, že policajti prejavia záujem o účasť na zahraničných misiách.

Podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka treba plniť požiadavky macedónskej vlády a získavať informácie o tom, ako možno pomôcť pri zabránení nelegálnemu toku migrácie. Šéf rezortu opäť pripomenul, že témou musí byť jednak ochrana vonkajšej hranice, ale aj dodržiavanie readmisnej politiky.

Okrem policajnej jednotky v Macedónsku sa opäť policajti presunú i do Slovinska, kde v minulom roku už pôsobili. Tam odíde opäť dvadsiatka policajtov, termín však Robert Fico nekonkretizoval. Okrem nich bude v tomto roku pomáhať v agentúre Frontex ďalšia stovka policajtov.

Slovenskí policajti vlani pomáhali pri migračnej kríze i na maďarsko-srbských a slovinsko-chorvátskych hraniciach. Pre obe skupiny sa misie skončili 20. decembra 2015. Do Maďarska odišlo 50 policajtov, do Slovinska 20. Na slovinsko-chorvátskej hranici pôsobili naši policajti od 6. novembra. V prípade misie na maďarsko-srbskej hranici bola situácia iná. Prvých 50 policajtov odišlo na hranicu pomáhať 20. októbra, avšak 20. novembra ich nahradila ďalšia päťdesiatka.

V Maďarsku policajti aktívne nezasahovali, len pomáhali. V Slovinsku okrem monitorovania hranice zabezpečovali i verejný poriadok. Suma za tieto dve vyslania sa pohybuje v tisíckach eur. Minister vnútra však presné číslo zatiaľ povedať nevedel, no nejde podľa neho o závratné číslo.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Robert Fico
Firmy a inštitúcie PZ Policajný zbor SR