BRATISLAVA 17. marca (WEBNOVINY) – Slovensko je v produkcii cukru sebestačné. Konštatovali to v utorok na tlačovej besede zástupcovia Slovenského cukrovarníckeho spolku (SCS).
Produkcia cukru vzrástla o dvadsať percent
V cukrovarníckej kampani 2014/2015, ktorá trvala od 6. septembra minulého roka do 6. marca tohto roka, vyprodukovali dva cukrovary, cukrovar v Trenčianskej Teplej a cukrovar v Seredi, spolu 213 266 ton cukru. V medziročnom porovnaní to predstavuje nárast o takmer 20 percent. Z tohto množstva predstavuje 112 319,5 tony kvótovaný cukor a 100 946,5 tony mimokvótovaný cukor.
Ako spresnil podpredseda SCS Dušan Janíček, kvótovaný a mimokvótovaný cukor vyplýva z nariadení Európskej komisie. „Slovensko má pridelenú výrobnú kvótu na základe ktorej vyrába cukor, ktorý sa spotrebúva na vlastnom území, respektíve na území EÚ. Mimokvótovaný cukor musí byť vymenený do tretích krajín, spotrebovaný do chemického priemyslu alebo prenesený do nasledujúceho obdobia,“ dodal.
Podmienky pre pestovanie repy boli priaznivé
Podľa SCS možno považovať kampaň za rekordnú, pretože dosiahnutá produkcia je najvyššia v období po reforme cukrovarníckeho priemyslu EÚ. Príprava na kampaň začala už koncom roka 2013 výberom osevných plôch a kontraktáciou repy, ktorá sa na Slovensku zasiala na výmere 22 348 hektárov. Podľa zverejnených informácií podmienky pre pestovanie repy boli priaznivé.
„Po celé obdobie vegetácie bol dostatok dažďových zrážok, ktoré boli distribuované rovnomerne. Začiatok kampane bol kvôli vyšším dažďovým zrážkam mierne skomplikovaný. Situácia sa však stabilizovala a kampaň ďalej pokračovala plynule,“ priblížil Janíček.
V minulom roku sa urodilo v priemere 76,93 tony repy na jeden hektár, čo bol výrazný medziročný nárast, keď rok predtým úroda repy na hektár predstavovala 57,18 ton. Na pestovaní cukrovej repy sa v ostatnom roku podieľalo 213 pestovateľov repy na priemernej výmere 106,05 hektárov. Spracovateľská kapacita cukrovarov dosiahla v spomínanej kampani úroveň viac ako 10-tisíc ton repy na deň, pri priemernej vyťaženosti cukru 84,86 percent.