Tím kuchárov v chicagskej reštaurácii Alinea nedávno na svoj jedálny lístok pridal novinku, po ktorej zatúžia nielen tí najmenší. Reštaurácia sa pustila do výroby jedlých balónov naplnených héliom, ktoré zasýtia nielen chuťové poháriky, ale postarajú sa aj o dávku zábavy.
Balón je vyrobený z dehydrovaných jabĺk granny smith, kyseliny jablčnej a cukru. Zmes po nafúknutí héliom vytvorí priesvitný balón, ktorý je priviazaný na šupke z jablka. Čašníci ho servírujú na malom klinci, ktorý je jediná nejedlá časť celej gurmánskej novinky.
Balón môžu zákazníci po prasknutí klincom celý zjesť, reštaurácia však pri konzumácii odporúča iný postup – priložiť ústa k balónu a vdýchnuť. Hélium sa postará o zmenu hlasu o pár oktáv a na jazyku zostane čerstvá chuť po jablkách.
Nápad na jablčný balón pochádza od šéfkuchára Granta Achatza, ktorý získal mnoho ocenení za objavy v molekulárnej gastronómii. Chicagská Alinea patrí medzi 50 reštaurácií na svete, ktoré sú ocenené tromi Michelinovimi hviezdami a v jej menu neustále pribúdajú gurmánske prekvapenia.
www.eater.com