Izraelskí vedci dokázali, že konzumácia čokoládovej tyčinky alebo sladkého koláča pomáha pri chudnutí. Namiesto toho, aby sa ich ľudia pri diétach vzdali, by si ich mali dopriať na raňajky. Konzumácia sladkých jedál hneď zrána, keď je metabolizmus najrýchlejší, znižuje chuť na sladké po zvyšok dňa. Závery pochádzajú z nedávnej štúdie, ktorú uskutočnila Wolfsonova klinika spolu s miestnymi univerzitami pod vedením profesorky Daniely Jakubowicz.
V izraelskom meste Holonu sa štúdie zúčastnilo 193 dospelých obéznych osôb, ktorých rozdelili na dve skupiny. Prvá na raňajky dostávala jedlo s vysokým obsahom uhľohydrátov a proteínov, vrátane čokolády, šišiek, koláča alebo čokoládovej peny s celkovou hodnotou 600 kalórií. Druhá skupina oproti tomu raňajkovala diétne – s nízkym obsahom uhľohydrátov skonzumovali maximálne 300 kalórií.
Výsledky výskumu boli prekvapujúce. Po prvých štyroch mesiacoch sa úbytok váhy medzi dvomi skupinami takmer neodlišoval. Po ďalších štyroch mesiacoch však ľudia so sladkými raňajkami schudli v priemere o 20 kg, zatiaľ čo pacienti z diétnej skupiny mierne pribrali, hoci stále vážili menej ako na začiatku výskumu. Autori štúdie uviedli, že pacienti s diétnymi raňajkami zvykli po večeroch tajne dojedať jedlá bohaté na uhľohydráty – najmä sladkosti. Naopak pacienti, ktorí si porciu sladkostí dopriali hneď ráno, nemali počas dňa chuť na ďalšie maškrty.
„Ak chceme dosiahnuť dlhodobú stratu hmotnosti, musíme zobrať do úvahy aj kompenzačné mechanizmy, ktoré podporujú jo-jo efekt. Skupina, ktorá si dopriala bohaté raňajky a neodoprela si ani zákusok, neskôr netúžila po sladkom. Ak sa snažíme sladkému vyhnúť úplne, nechtiac si vytvárame na takomto jedle dlhodobú psychologickú závislosť,“ uviedla profesorka.
www.haaretz.com