Pripravte sa na príchod jari jednoducho, doprajte si horčík

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Cheering woman open arms to sunrise
Foto: Dollar Photo Club

Dlhé zimné dni, oslabená imunita, menej pestrá strava – to všetko sa podpíše na našom tele počas zimy. Jar už však nie je ďaleko. Na to, aby náš organizmus zvládol túto zmenu, musí fungovať stopercentne. K tomu pomôže aj horčík.

Horčík je druhým najviac zastúpeným prvkom v bunkách. Pôsobí ako kofaktor enzymatických procesov, ktoré ovplyvňujú energetický metabolizmus, syntézu bielkovín a nukleových kyselín, detoxikáciu organizmu, ako aj látkovú premenu iných minerálnych prvkov, ako sú vápnik alebo draslík.

Dostatočný príjem horčíka prispieva k fyzickej a psychickej pohode: horčík pomáha k sústredeniu, pomáha lepšie zvládnuť únavu či stres a pomáha predchádzať kŕčom[1].

Počas zimy funguje naše telo akoby v úspornom režime. Menej slnečných lúčov, krátke dni, ako aj zhon z konca a stres zo začiatku roka spôsobujú, že sme mnohokrát bez energie, unavení a bez chuti. Okrem ovocia a zeleniny by sme nemali zabúdať ani na prísun minerálov. Kľúčovým v tomto období je najmä horčík, ktorý je neoddeliteľnou súčasťou asi 300 dôležitých procesov v našom tele. Jeho príjem pre človeka je preto nenahraditeľný.

Ako náhle hladina horčíka klesne, dostaví sa bolesť hlavy, celková únava, nesústredenosť, svalové kŕče a vyššia náklonnosť k stresu. Aj pred príchodom jari je preto zvýšený príjem horčíka priam nutnosťou.

Okrem fyzicky a psychicky náročných situácií sa vyšší príjem horčíka odporúča aj vtedy, keď je organizmus oslabený chorobou či zvýšenou teplotou. Na jeho každodenné dopĺňanie je preto potrebné myslieť nepretržite.

Manazer video.jpg
Foto: Magnesia

Horčík sa vstrebáva v tenkom čreve. Preto je jeho dopĺňanie stravou veľmi dôležité. Bohaté zásoby horčíka sa nachádzajú napríklad v strukovinách, čerstvej listovej zelenine, orechoch, morských rybách či banánoch. Minerálne látky sa z vody do organizmu vstrebávajú lepšie, ako napríklad z potravín alebo z doplnkov výživy. Ideálnym zdrojom pre príjem horčíka je preto pitie minerálnych vôd. Minerálna voda je prirodzeným a dobre dostupným zdrojom minerálov (teda aj horčíka), ktoré dokáže telo efektívne zužitkovať.

Pre každodenný pitný režim sú najvhodnejšie tzv. stredne-mineralizované minerálne vody s nižšou hladinou sodíka. Stredne-mineralizovaná minerálna voda Magnesia má unikátne zloženie, pretože je bohatá na prírodný horčík a zároveň obsahuje málo sodíka. Obsahuje 170 mg horčíka v jednom litri, čo je 45% dennej odporúčanej dennej dávky horčíka a len minimálne množstvo sodíka (6,17 mg/l). To predstavuje v jednej 1,5l fľaši len 0,4% odporúčaného príjmu soli na osobu.

Aj keď sú dnes dni ešte studené, mnohí sa už pripravujú na športové aktivity. V chladných dňoch sa však menej potíme a zabúdame na dôležitosť tekutín a pitného režimu. Dehydratácia tela je počas takýchto dní menej evidentná, no neznamená to, že sa telo má dobre.

Magnesia_pohare.jpg
Foto: Magnesia

Ak si chcete spestriť pitný režim aj počas chladných dní, doprajte si výnimočné spojenie prírodného horčíka a skutočnej šťavy z červeného ovocia. Magnesiu RED, ktorá dokonale osvieži vaše telo i myseľ si môžete vychutnať v piatich obľúbených verziách, s príchuťou maliny, jahody, brusnice, grapefruitu a granátového jablka. Doprajte si dôležité minerály a skvelú chuť bez výčitiek svedomia – Magnesia RED neobsahuje konzervačné látky ani umelé farbivá a sladidlá.

Magnesia môže byť súčasťou každodenného pitného režimu. Skúste si ju každý deň dať v práci na stôl a popíjať z nej počas celého dňa. Jar privítate s úsmevom.

Viac informácií nájdete na www.magnesia.sk.

[1] Horčík prispieva k správnemu fungovaniu svalov
Horčík prispieva k správnemu fungovaniu nervového systému
Horčík prispieva k správnej funkcii psychiky
Horčík prispieva k zníženiu vyčerpania a únavy

Informačný servis

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať