BRATISLAVA 7. júla (WEBNOVINY) – Inšpektori práce si počas letných mesiacov posvietia na podmienky na pracoviskách. Zamestnávatelia by mali počas letných mesiacov zabezpečiť svojim zamestnancom pitný režim, ale aj vhodnú teplotu na pracovisku. Tento predpis však mnohí zamestnávatelia zanedbávajú. Vyplýva to zo skúseností inšpekcie práce, ktorá sa v najbližších mesiacoch na túto oblasť zameria viac. Agentúru SITA o tom informovala Lenka Šramková z Úradu verejného zdravotníctva SR.
„Za bezpečnosť a zdravie zamestnancov zodpovedá zamestnávateľ, ktorý musí zabezpečiť vhodné pracovné podmienky na ochranu zdravia zamestnancov,“ uviedol Igor Holéczy z Národného inšpektorátu práce. „Pri zistení nedostatkov sa zamestnávateľom snažíme poskytnúť odborné poradenstvo, dôležitú úlohu v oblasti ochrany zdravia zamestnancov by však mali zohrávať pracovné zdravotné služby,“ zdôraznil hlavný hygienik SR Gabriel Šimko. V odôvodnených prípadoch, ktoré sú vymedzené príslušnou legislatívou, má zamestnávateľ poskytovať navyše aj nápoje, prostredníctvom ktorých sa dopĺňajú minerálne látky stratené potením. Okrem pitného režimu by mal zamestnávateľ v čase horúčav zabezpečiť aj vzduchotechniku či klimatizáciu, alebo by mal tiež upraviť pracovný čas, napríklad posunutím začiatku na skoršie ranné hodiny, zaraďovanie prestávok, prípadne skrátenie pracovného času.
„Vysoké teploty na pracoviskách môžu viesť k únave a zhoršeniu pozornosti zamestnanca, čo môže vyústiť aj do pracovného úrazu, ale môže dôjsť aj k inému poškodeniu zdravia v dôsledku nadmerných teplôt a neprimeranej záťaže organizmu,“ cituje ďalej tlačová správa Holéczyho. K povolaniam, v ktorých sú zamestnanci podľa skúseností inšpekcie práce najviac vystavený letným horúčavám, patria napríklad sezónni pracovníci v poľnohospodárstve, stavební robotníci, žeriavnici či vodiči nákladných vozidiel bez klimatizácie.