Košický samosprávny kraj (KSK) hľadá tradičné recepty kraja. Ako župa informovala na svojom webe, recepty plánujú historicky prvýkrát zozbierať a vydajú ich knižne v publikácii Sto chutí Košického kraja.
Na obyvateľstvo kraja sa obrátili s prosbou, aby im zaslalo tradičné recepty na obľúbené pochúťky východniarov, ktoré sa pripravujú na Gemeri, Spiši, ale aj Zemplíne a Above. Recepty môžu zasielať do 15. februára na adresu recepty@vucke.sk.
„Potrebné je uviesť názov pokrmu, zoznam a množstvo potrebných ingrediencií, ako aj presný návod na prípravu. Taktiež poteší stručný popis tradície prípravy tohto jedla či iná zaujímavosť spájajúca sa s receptom,“ uviedol KSK s tým, že vítaná je i fotografia pokrmu. Prihlasovať možno recepty na akékoľvek jedlo, či už je to polievka, hlavné jedlo, alebo dezert.
Kedy sa Slovensko dočká michelinskej hviezdy? Potrvá to ešte roky, myslí si šéf Zväzu cestovného ruchu
„Dobré jedlo má v našej kultúre silné korene, veď napokon raňajky alebo večera sú často jedinou chvíľou počas dňa, ktorú trávi rodina spolu. V roku 2024 oslávi župa 100. výročie svojho založenia, pri tejto príležitosti sme sa rozhodli zozbierať tradičné recepty, bez ktorých si stolovanie nevedia predstaviť východniari už generácie. Keďže doposiaľ takáto kuchárka v našich končinách nevyšla, kniha receptov Sto chutí Košického kraja bude prvou svojho druhu,“ vraví predseda KSK Rastislav Trnka. Publikáciu slávnostne predstavia počas Župných dní v apríli.