Počas Veľkej noci treba jesť a piť striedmo

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Veľká noc
Foto: SITA/Dušan Hein

KOŠICE 1. apríla (WEBNOVINY) – Veľkonočné sviatky bývajú často veľkým náporom na tráviacu sústavu mnohých Slovákov. Primár Oddelenia liečebnej výživy Fakultnej nemocnice L. Pasteura Košice Miroslav Paľko ľuďom radí, aby aj na Veľkú noc poznali mieru, a to platí tak pre konzumáciu alkoholu, ako aj sviatočných pokrmov. „Vo väčšine domácností nájdeme počas sviatkov jari na veľkonočnom menu údenú šunku, vajíčka, klobásky, veľkonočné koláče a alkohol. Údené mäso, klobásy a slanina obsahujú veľké množstvo kuchynskej soli, tukov, dusičnanov a rakovinotvorných látok. Sú veľmi ťažko stráviteľné, mali by sa konzumovať len symbolicky a v malom množstve. Ľudia s ochoreniami žalúdka, žlčníka a podžalúdkovej žľazy by ich nemali jesť vôbec. Mnohokrát zjedenie týchto dobrôt je začiatkom ich cesty na chirurgickú ambulanciu a hospitalizáciu v nemocnici počas sviatkov,“ uviedol Paľko.

„Vajíčko je pre kresťanov oddávna symbolom prichádzajúcej jari a života. Obsahuje síce väčšie množstvo cholesterolu, ale obsahuje aj dobre stráviteľné bielkoviny, tuk s vysokým obsahom nenasýtených kyselín, množstvo minerálov, vitamínov a stopových prvkov. Proti striedmemu užitiu vajíčok počas veľkej noci nemožno namietať. Veľmi výhodné je vajíčko konzumovať spolu so zeleninou a ovocím, napríklad s červenou cviklou. Zelenina a ovocie pomôžu nášmu organizmu spracovať cholesterol obsiahnutý vo vajíčku,“ vysvetlil Paľko a dodal, že k neodmysliteľnému druhu pohostinnosti v slovenských domácnostiach počas Veľkej noci patrí aj konzumácia alkoholu. Ako uviedol, aj v tomto smere je vhodné poznať mieru, pretože nadmerná konzumácia tvrdého alkoholu a miešanie viacerých druhov alkoholických nápojov môže skončiť až hospitalizáciou v nemocnici.

Odborníci odporúčajú preferovať ľahko stráviteľné a zdravé pokrmy v čo najprírodnejšej forme. Ľudia by mali dať prednosť bielemu mäsu pred tmavým a úprave „na prírodno“ pred vyprážaním a grilovaním. Dochucovadlá by sa mali používať s mierou – zdravšie je využiť bylinky, kravské maslo, jogurt či sterilizovanú šťavu z paradajok ako majonézu, tatársku omáčku a kečup. V jedálnom lístku by nemalo chýbať veľa vlákniny, ktorá napomáha vyprázdňovaniu (obsahuje ju celozrnné pečivo i špeciálne prípravky). Nutný je aj dostatok čerstvej zeleniny a ovocia. Dôležité je aj kontrolovať príjem sacharidov a tukov, dávať pozor na krémové zákusky s margarínom. Namiesto toho uprednostniť tvaroh, ovocie a čokoládu s vysokým obsahom kakaa. Zdravší je panenský olivový olej ako rafinovaný rastlinný. Po prejedení by si ľudia mali dopriať aspoň krátky očistný pôst, napríklad vynechaním obeda alebo večere. Lepšie je konzumovať víno, než tvrdý alkohol a alkoholické nápoje je vhodné zapíjať nealkoholickými. Ďalšou radou odborníkov je prijímanie veľkého množstva tekutín, najmä vody, minerálok a bylinných čajov a vyhýbanie sa sýteným nápojom, pretože obsahujú veľa cukru.

SITA

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať