BRATISLAVA 7. januára (WEBNOVINY) – Desiaty Ples v opere, ktorý v historickej budove národného divadla v Bratislave privíta svojich hostí už v sobotu 9. januára, sa predstaví okrem špeciálne pripravenej výzdoby a programu aj hudobným prekvapením v podaní slovenských muzikálových hviezd. Text narodeninovej skladby napísal Ján Štrasser a spev ôsmich mladých muzikálových talentov bude dopĺňať scénický tanec pod vedením Jána Ďurovčíka, ktorý pripravuje choreografiu celého Plesu v opere.
Úlohy hviezdy večera, ktorá slávnostným úderom na gong otvorí plesovú sezónu na Slovensku, sa zhostí svetoznáma popová speváčka Lisa Stansfield. Milovníkov vážnej hudby určite poteší úvodná operná ária v podaní svetoznámeho tenoristu Ramóna Vargasa, ktorý si v sobotu zaspieva aj duet s Miroslavom Dvorským. Hostia však môžu osláviť desiate narodeniny Plesu v opere aj pri tónoch najväčších hitov skupiny Elán, Mira Žbirku, Davida Kollera s kapelou či skupiny Björn again. O zábavu v Restaurante Opera sa postarajú Cigánski diabli a Sisa Sklovská.
Úprava priestorov, ktorú má už od prvého Plesu v opere na starosti architekt a scénograf Miloš Pietor, bude výnimočne slávnostná, aby odzrkadlila jedinečnosť desiateho ročníka. Neoddeliteľnou súčasťou každej premeny divadla je už od roku 2001 aj kvetinová výzdoba, na ktorú použijú viac ako 10 000 kvetov a rastlín. Dojem podčiarknu kráľovské kvety – ruže, ktoré doplní pestrá paleta rastlín – heligónie, amarylisy, strelície, ľalie, tulipány a mnohé ďalšie jarné a letné kvety. Prestavba divadla potrvá tri dni a dve noci. Z hľadiska a orchestriska sa ich prekrytím vytvorí obrovský tanečný parket. Prekrytím kolonády vznikne plocha, ktorá bude dvakrát väčšia v porovnaní so štandardnou veľkosťou foyer.
O kulinárske kreácie pripravené špeciálne pre jubilejný ročník sa postará šéfkuchár Ladislav Vavro. Jedinečné menu podávané v priestoroch Restaurantu Opera vyčarí šéfkuchár Lars Sjôstrand zo Švédska. Hostia sa môžu tešiť napríklad na kráľovského kraba s baby špenátom, marinovaným feniklom a granátovým jabĺčkom alebo na tatarák z jemne údeného lososa so sezamovým olejom, korenený avokádovým kulis a prepeličím vajíčkom v zlatej škrupine. O pohodlie hostí sa pritom bude starať 29 kuchárov, 110 čašníkov, 10 barmanov a 30-členný pomocný personál. Pripravených je pre nich 7 500 tanierov, 6 500 súprav príborov a 11 500 pohárov.
Informácie agentúre SITA poskytol Account Director spoločnosti Omnipublic Tomáš Turčan.
SITA