Nová iniciatíva NJBNT! vyzýva zúčastniť sa na voľbách

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Začali sa komunálne voľby, Slováci volia tretí raz v roku
Voliči v tradičnom miestnom kroji počas volebného aktu v rámci komunálnych volieb 2014. Podkonice, 15. november 2014. Foto: SITA/Ján Viazanička

BRATISLAVA 13. februára (WebNoviny.sk) – Mladých ľudí vo veku od 18 do 35 rokov chce vyzvať k účasti na marcových voľbách do Národnej rady SR nová občianska iniciatíva. Iniciatíva s názvom NJBNT! (skratka názvu Nech je bežné nebyť ticho!, ale aj hesla „nie je mi to jedno“ vo vulgárnom tvare) o svojich zámeroch informovala na tlačovej besede. Ako konštatovala jedna z členiek iniciatívy Martina Kolláriková, ich cieľom je, aby účasť tejto vekovej skupiny voličov nebola vo voľbách nižšia ako je celková volebná účasť, tá bola v posledných voľbách 59,11 percenta.

V súčasnosti organizátori iniciatívy NJBNT! Martina Kolláriková, Alexander Botev a Marián Nič zakladajú občianske združenie Nech je bežné nebyť ticho! Zdôrazňujú, že sú nezávislí a nie sú napojení na politiku. Mladému voličovi sa chcú prihovárať jeho rečou a vyzvať ho, aby 5. marca išiel voliť. „Rozhodli sme sa, že spravíme niečo, čo by mohlo pomôcť mladých ľudí presvedčiť, aby prišli voliť,“ povedal pre agentúru SITA po dnešnej tlačovej besede Alexander Botev. Pre názov NJBNT! sa rozhodli preto, „že je mladým ľuďom blízky a je to akronym Rytmusovej skratky, čo sme, samozrejme, konzultovali a je to využívanie toho, čo mladí ľudia poznajú“.

Zakladatelia iniciatívy upozorňujú, že volebná účasť v skupine mladých voličov je príliš nízka a v posledných parlamentných voľbách dosiahla približne 36 percent. Zároveň podľa nich mladí, ktorí pôjdu voliť teraz, tak s o 20-percentnou vyššou pravdepodobnosťou pôjdu voliť aj nabudúce. Využijú tým nielen svoje volebné právo, ale urobia dobre aj pre krajinu a demokraciu. Iniciatíva svoje ciele propaguje na svojej webstránke http://njbnt.sk a tiež na facebookovom profile. Ich kampaň vyvrcholí 5. marca kultúrnou akciou. Iniciatívu už podporili viaceré tváre slovenskej kultúry, napríklad Tereza Nvôtová. Iniciatíva má aktuálne na svojom sociálnom profile vyše 5 500 fanúšikov a verí, že ich počet bude ďalej rásť.

Počet tých, pre ktorých budú marcové voľby do NR SR vôbec prvé voľby, je približne 68-tisíc. Tých, čo môžu po prvý raz využiť svoje voličské právo v parlamentných voľbách, je približne 196-tisíc, informoval Štatistický úrad SR. Spomínané údaje vyplývajú z demografickej štatistiky.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia