Niektoré reštaurácie nemohli otvoriť terasy, problémom je aj nariadenie hygienikov proti Covid-19

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Reštaurácia
Foto: ilustračné. thinkstockphotos.com

Na ďalšie uvoľnenie opatrení čakali všetky reštaurácie, krčmy, bistrá či ďalšie gastro prevádzky niekoľko týždňov. Mnohé však ani po 6. máji 2020 nedokázali svoj biznis naštartovať.

„Máme spätnú väzbu, že sa im nepodarilo otvoriť kvôli tomu, že buď nemajú vôbec terasy, alebo sú nedostatočne veľké. Niektoré prevádzky majú napríklad na terase bežne kapacitu 30 osôb, v súlade s hygienickými opatreniami však klesla na 7 osôb. Nevedia teda, ako by zákazníkov mali regulovať, aby v tomto období ochránili ich zdravie,“ uviedla v stredu hovorkyňa iniciatívy Pomoc pre gastro Magdaléna Koreny.

Nariadenie nekorešponduje so sociálnym dištancom

Práve táto iniciatíva v spolupráci so Slovenskou asociáciou interiérových dizajnérov (SAID) dáva prevádzkam, ale aj Úradu verejného zdravotníctva do pozornosti riešenie, ako by mohli zvýšiť kapacitu vonkajších priestorov.

Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu

Námietku voči opatreniu Úradu verejného zdravotníctva pre prevádzky verejného stravovania má aj (SAID). „Myslíme, že toto opatrenie je možné revidovať. Sledujeme, ako gastro prevádzky padajú na kolená, o to dôležitejšie je, aby dokázali čo najlepšie reštartovať svoj biznis,“ povedala predsedkyňa SAID Martina Uhrínová.

Podľa nej nariadenie, že medzi stolmi vo vonkajších priestoroch musia byť zachované odstupy minimálne 2 metre, nekorešponduje v praxi s pravidlom sociálneho dištancu ľudí o vzdialenosti 2 metre.

Riešením by bolo iné usporiadanie stolov

Ak sú stoly usporiadané vedľa seba, vzdialenosť medzi dvomi osobami za susednými stolmi pri štandardných rozmeroch stolovej dosky (80 cm x 80 cm) je 2,8 metra. Tento rozmer však limituje využitie vonkajších priestorov a redukuje počet stolov.

Pri menších terasách dokáže toto pravidlo zredukovať počet stolov až o 50 %, čím vzniká nerentabilita prevádzky. „Preto odporúčame doplniť pravidlo tak, že pri usporiadaní stolov vedľa seba musia byť zachované odstupy osovo 2 metre. Je dodržaný nielen sociálny dištanc, ale zlepší sa aj možnosť zvýšiť kapacitu vonkajších priestorov,“ povedala Martina Uhrínová. A aj keď sa otvárajú terasy, majitelia reštaurácií nie sú do budúcnosti veľmi optimistickí.

„Návrh, ako by sa dali ešte efektívnejšie využívať vonkajšie terasy gastro podnikov preto sprostredkujeme Úradu pre verejné zdravotníctvo. Toto pravidlo bude totiž ľahko aplikovateľné aj na interiérové priestory v nasledujúcich fázach uvoľnenia ekonomiky,“ doplnila Magdaléna Koreny.

Tri kľúčové riešenia

Iniciatívu Pomoc pre gastro v súčasnosti podporuje 600 gastro prevádzok, ktorých záujmy a požiadavky sa snaží obhajovať. Poslancom NR SR, výboru pre sociálne veci NR SR, ministrovi financií a ministrovi práce, sociálnych vecí a rodiny už adresovali jej signatári výzvu o návrhoch pre pomoc gastro sektoru.

Viac o téme: Koronavírus

V nej figurujú tri kľúčové riešenia pre zachovanie zamestnanosti v gastro biznise, pričom viaceré z nich sa už objavujú aj v návrhoch zo strany veľkých zamestnávateľov. Išlo by o vznik kompenzačného fondu, ochranu zamestnanosti a reštartu biznisu.

Iniciatíva realizovala aj prieskum, do ktorého sa zapojilo 384 prevádzok. Z neho vyplynulo, že podniky by po skončení krízy privítali hlavne zníženie DPH, zníženie daňovo-odvodového zaťaženia, preklenovacie úvery zaručené štátom, riešenie rôznych licenčných poplatkov (SOZA, LITA, Slovgram) a zavedenie elektronických stravných poukážok.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Magdaléna KorenyMartina Uhrínová