BRATISLAVA 1. apríla (WEBNOVINY) – Horúcu chuť papriky zapríčiňuje špeciálna zložka s názvom kapsaicín. Čím viac kapsaicínu obsahuje, tým je paprička štipľavejšia . Vo väčších množstvách kapsaicín môže vypáliť pery, jazyk alebo hrdlo a to vás môže donútiť aj plakať.
Prečo je chilli zdravé? Kapsaicín korenie má nielen pikantnú chuť, ale aj liečivé účinky, pre ktoré patria medzi najzdravšie potraviny na svete.
1. Protizápalové účinky
Vďaka kapsaicínu má chilli protizápalové vlastnosti. Kapsaicín blokuje substanciu P, ktorá je spojená so zápalovými procesmi v tele. Pravidelný príjem chilli môže slúžiť ako vynikajúca prevencia artritídy.
2. Prevencia bolesti
Súčasný výskum dokazuje, že chili účinne znižuje bolesť spôsobenú artritídou, psoriázou a diabetickou neuropatiou.
3. Kardiovaskulárne zdravie
Bolo ukázané, že feferónky znižujú hladiny cholesterolu a triglyceridov a spôsobujú prevenciu vzniku krvných zrazenín. Kultúry, ktoré sú široko používané v chilli, spôsobujú oveľa nižší výskyt srdcových chorôb, mŕtvice a trombózy.
4. Zlepšujú trávenie
Podľa Ayurvedy, pálivá chuť povzbudzuje k jedlu a zlepšuje trávenie. Potraviny, ktoré sú dobre stráviteľné dávajú telu potrebné živiny a energiu a potraviny, ktoré nie sú dobre stráviteľné, vytvárajú toxíny. Preto, podľa Ayurvedy, trávenie je kľúčom k nášmu zdraviu.
5. Imunita
Žiara červenej čili papričky svedčí o vysokom obsahu beta-karoténu alebo provitamínu A. Len lyžička chilli denne dodá telu extra dávku vitamínu C a A, ktoré sú nevyhnutné pre prevenciu infekcie.
6. Zabraňujú rakovine prostaty
Výskum rakoviny prostaty ukázal, že kapsaicín funguje ako skutočný „zabijak“ rakovinových buniek. Po štyroch týždňoch terapie kapsaicínu sa u väčšiny zvierat zastavil rast buniek rakoviny prostaty a veľkosť tumoru bola významne znížená. Pre prevenciu rakoviny prostaty je odporúčané užívať 400 mg kapsaicínu trikrát týždenne.
7. Podporujú chudnutie
Pálivá chuť, ktorú majú chilli, zvyšuje termogenézu – tvorbu tepla v tele. Proces termogenézy vyžaduje spotrebu ďalších kalórií, čo má za následok stratu tuku.
8. Zabraňujú žalúdočným vredom
Po dlhú dobu sme si mylne mysleli, že teplé jedlo spôsobuje žalúdočné vredy. V súčasnej dobe bolo potvrdené, že feferónky nielen nespôsobujú vredy, ale im aj zabraňujú, pretože zabijú škodlivé baktérie a stimulujú vytváranie ochranného povlaku.
9. Pomáhajú s diabetom 2. typu
Pravidelná konzumácia chilli môže zabrániť diabetu 2. typu. Štúdie uverejnené v časopise American Journal of Clinical Nutrition ukazujú, že pravidelný príjem chilli znižuje potrebu organizmu pre sekréciu inzulínu, ktorý znižuje hladinu cukru v krvi po jedle.