Bratislava 28. júna (WEBNOVINY) Po úspešnom období chudnutia si každý naplno vychutnáva novú štíhlu postavu a život sa mu doslova zo dňa na deň mení. No človek zabúda, že týmto ešte nad nadváhou nadobro nezvíťazil. Vyhraté má totiž len vtedy, ak si po chudnutí dokáže dlhodobo udržať novú hmotnosť. Návrat k nesprávnym návykom je totiž vždy sprevádzaný tzv. jo-jo efektom – nárastom hmotnosti, ktorá je často vyššia ako pred chudnutím. Naopak, zdravá životospráva je trvalou zárukou udržania si stálej telesnej hmotnosti po celý život.
Ide sa chudnúť – kto to bude mať ťažšie?
Ľudia sa rozhodnú zmeniť svoju postavu nielen pri veľkej, ale aj menšej nadváhe. Kto to bude mať náročnejšie? Ten, kto sa počas chudnutia so sebou viac potrápi? „Ľudia s väčšou nadváhou si vyžadujú iný prístup ako tí, ktorí majú pár kíl navyše. Napríklad ich tréningový plán pri cvičení v rámci našich redukčných programov nastavujeme citlivejšie. Intenzitu cvičenia ovplyvňuje nielen fyzická zdatnosť klienta, ale aj jeho celková telesná hmotnosť. U ľudí s menšou nadváhou, kde nie sú väčšie obmedzenia, je tréning dynamickejší a intenzívnejší. Výsledky sa dostavia rýchlejšie, čo práve naopak u klientov s nadváhou tak nie je. Preto je dôležité nezabúdať na pocity a prežívanie klienta, dokázať ho správne motivovať a trpezlivo viesť k cieľu,“ hovorí Katarína Skybová, riaditeľka Inštitútu redukcie a prevencie nadváhy kompliment®.
Zmeny v rámci redukčného obdobia musia nastať, samozrejme, aj v ich jedálničku. U ľudí s veľkou nadváhou však na začiatku nemusia byť až tak veľké a striktné. „Úsporu energie dosiahneme často aj bez redukčnej diéty tým, že chudnúceho nastavíme na racionálne stravovanie. Chudnutie sa rozbehne už pri znížení energetického príjmu o 1 500 až 2 000 kJ denne. U ľudí s menšou nadváhou naopak musíme upraviť jedálniček dôslednejšie. Na to aby schudli, musí byť stravovací program prepracovaný do detailov a jeho dodržiavanie musí byť dôsledné. Schudnúť 5 kilogramov z 58 kilogramov si vyžaduje prísnejší redukčný režim ako keď vážite 80 kíl. Tu napríklad stačí zredukovať objem prijatej stravy, správne rozložiť príjem energie v priebehu dňa, nepiť sladené nápoje alebo alkohol a kilá sú preč. Na schudnutie ďalších 5 kilogramov to však už nestačí. Ďalšie chudnutie si vyžaduje redukčnú diétu a dôsledne vypracovaný jedálniček. Klient má však výhodu, na zmenu je pripravený, prvým úspechom je byť pozitívne motivovaný, a preto aj prísnejší režim redukčnej diéty zvláda bez problémov ,“ dodáva Katarína Skybová.
Ako si udržať dosiahnutú postavu?
Keď človek dosiahne svoju vytúženú postavu, vynorí sa otázka, či je to už naozaj trvalý stav. Takzvaného jo-jo efektu sa však nemusí obávať, ak si počas chudnutia osvojil nové stravovacie návyky, naučil sa kontrolovať pocit hladu, má vyvážený príjem a výdaj energie, jedálniček si zostavuje z vhodných potravín, dodržiava pitný režim a varí zdravo. Po chudnutí je dôležité, aby si návyky zdravej životosprávy uchoval až dovtedy, kým sa nezautomatizujú a nestanú sa prirodzenou súčasťou jeho života.
V jedálničku by nemalo chýbať žiadne jedlo, ale všetko treba konzumovať s mierou. Na každý deň je vhodné si nastaviť optimálne dávky jedla a neprejedať sa. „Človeka po skončení redukcie hmotnosti neodrádzame od akéhokoľvek jedla. Rátame totiž s jeho racionálnym prístupom, že nájde správnu mieru,“ hovorí Katarína Skybová. Nastaviť si pravidelné dávky jedla musí každý individuálne. Niekomu vyhovuje jesť trikrát, iným päťkrát denne. Skôr je dôležité, aby sa človek ustrážil a nezačal jesť až vtedy, keď pocíti doslova vlčí hlad. Pretože práve tento spôsob konzumovania jedla vedie často k nárastu hmotnosti. Raz do týždňa by sa mal odvážiť a zistiť, či sa hmotnosť nemení. Tolerancia zmeny hmotnosti v priebehu týždňa je 1 až 2 kg. Ak hmotnosť prekročí hranicu tolerancie smerom nahor, musí sa režim životosprávy sprísniť. Prípadné prehrešky v životospráve však netreba brať tragicky. Dôležité je, aby si chybu každý včas uvedomil a urobil nápravu.
Čo je jesť a čo nie?
*Základ jedálnička by mala aj počas stabilizácie hmotnosti tvoriť zelenina a zeleninové jedlá.
*Nemali by chýbať celozrnné pekárenské výrobky, kyslomliečne výrobky, čerstvé ovocie, vajíčka, ryby a kvalitné mäso a mäsové výrobky.
*Dôležité je taktiež dôsledne dodržiavať pitný režim a piť neenergetické nápoje, vodu, stolové vody, minerálky, nesladené čaje. Džúsy a šťavy z čerstvého ovocia je vhodné riediť vodou a ich denný príjem by nemal byť vyšší ako 200 mililitrov. Sladené nealkoholické nápoje a nápoje, ktoré majú označenie light, by sa nemali piť vôbec. Alkohol by sa mal užívať len výnimočne a vždy v malom množstve.
*Vyhýbať by sa malo konzumácii mäsa a mäsových výrobkov s vyšším obsahom tuku.
*Z jedálnička by sa mali vynechať paštéty, párky, mäkké salámy a klobásy, konzervované mäsové výrobky, jaternice, tlačenka, vnútornosti a údené výrobky.
*Keksy, sušienky, napolitánky, bonbóny, zákusky, čokoládu, sušené ovocie, oriešky, pudingy, zmrzlinu, smotanové jogurty, slané pečivo ochutnať iba občas.
*A nezabúdať na vyhovujúci aktívny pohyb, ktorý prináša radosť.