Po niekoľkých mesiacoch spoliehania sa na overené domáce recepty a možno i troche kulinárskeho experimentovania si môžeme pochutnať na našich obľúbených jedlách aj na terasách reštaurácií.
Vyraziť si za dokonale pripraveným steakom sa až donedávna zdalo byť samozrejmosťou. Koronavírus však všetko zmenil a ukázal, že niektoré „samozrejmé“ veci si treba naozaj vážiť.
Zdá sa, že pandémia nie je jedinou prekážkou, ktorá nám môže zhatiť naše plány. Spolu s ňou trápi svet aj ďalší závažný problém – klimatická zmena.
Známa reštaurácia volí vegánsku cestu
Aj tá už má svoje reálne dopady v spoločnosti. Najnovším príkladom je top reštaurácia v New Yorku, ktorá sa v rámci boja s klimatickou krízou rozhodla kompletne zmeniť svoje menu.
Zákazníci a zákazníčky na jedálnom lístku tak už nenájdu vychýrené špeciality, ale výhradne vegánsku stravu.
Klimatická zmena odhalila tabu. Mladí nechcú mať vlastné deti
Luxusná reštaurácia Eleven Madison Park stojaca na Manhattane plánuje opäť otvoriť na budúci mesiac.
Šéfkuchár Daniel Humm uviedol, že sa rozhodli pre úplne nový smer, aby držali krok s ekologicky uvedomelými spotrebiteľmi, ktorí sa čoraz viac prikláňajú k rastlinnej strave a alternatívam mäsa. Dôvody sú rôzne – od zdravia až po ochranu planéty.
Rovnaký pôžitok
Ich krok však neovplyvní zážitok z prvotriednej kuchyne. „Keď sme sa rozhodli vydať na túto cestu, sľúbili sme si, že to spravíme len ak bude jedlo rovnako chutné ako predtým.
Mojím cieľom je vytvoriť krásne jedlá, ponúknuť ľuďom úžasné zážitky, neočakávané a prekvapivé skúsenosti, vďaka ktorým sa budú cítiť spokojní, ako to bolo aj pri pokrmoch z jedla,“ vyjadril sa.
Slovákom chýbajú otvorené reštaurácie, doma neradi varia a nemôžu sa stretávať s blízkymi
Jedným z dôvodom bola aj otázka udržateľnosti. „Naše postupy živočíšnej výroby, to čo robíme oceánom a množstvo, ktoré konzumujeme, nie sú udržateľné. Ak je Eleven Madison Park naozaj na špici v oblasti stravovania a kulinárskych inovácií, je pre mňa úplne samozrejmé, že toto je cesta, ako ísť ďalej,“ vyjadril sa šéfkuchár.
Dopad na ceny
Technicky menu nebude výhradne vegánske. Zákazníci si budú môcť objednať napríklad mlieko alebo med do nápojov. I tak je to však radikálny krok pre reštauráciu, kde sa cena za večeru pohybuje okolo 300 dolárov (v prepočte 250 eur).
Slováci vlani podali menej návrhov na rozvod. Sú za tým peniaze, láska alebo rozum?
Zelenina na tanieri však neprinesie nižšie cenovky. Humm vysvetlil, že príprava zeleniny je náročná na pracovnú silu a prechod na vegánsku stravu určite neznamená nižšie náklady na jedlo.
Eleven Madison Park sa môže pochváliť titulom najlepšia reštaurácia na svete za rok 2017. Rok predtým sa pritom dostala na tretiu priečku. Udelili jej tiež tri Michelinské hviezdy.
Recepty bez hovädzieho mäsa
Nie je však jedinou významnou značkou v tomto sektore, ktorá sa rozhodla prispôsobiť a podporiť boj s klimatickou krízou.
Známy portál Epicurious, ktorý ponúka desaťtisíce receptov a kulinárskych návodov, sa rozhodol prestať zverejňovať recepty, ktoré obsahujú hovädzie mäso. Tento krok vyvolal medzi mnohými používateľmi veľký odpor.
Prečo pivo a jedlo k sebe patria? Spoznajte pravidlá párovania piva a jedla
Jeho autori však argumentujú tým, že takmer 15 percent emisií skleníkových plynov na svete pochádza z chovu dobytka a všetkým, čo s ním súvisí. Pritom až 61 percent z týchto emisií sa spája práve s hovädzím mäsom.
Riešenie šetriace planétu
Upozornili tiež, že rozhodnutie určite nepredstavuje akýkoľvek odpor voči ľuďom, ktorí jedia mäso, hoci aj hovädzie. Je to len ich forma boja s klimatickou zmenou. „Toto rozhodnutie nie je zamerané proti hovädziemu mäsu, ale je pro-planetárne,“ uviedli.
Víta vás brexit. Holandskí colníci zhabali britskému vodičovi šunkové sendviče
Príspevky súvisiace hovädzím mäsom zakázali aj na svojom profile na Instagrame, kde majú takmer 800-tisíc sledovateľov. „Naše poslanie zostáva rovnaké – inšpirovať domácich kuchárov, aby boli vo varení lepší a šikovnejší a aby boli v kuchyni šťastnejší,“ napísali.
Tieto kroky odrážajú narastajúci trend v potravinárskom priemysle, keď čoraz viac inštitúcií prechádza k udržateľnejším prísadám a praktikám.
Svetové trendy na Slovensku
Aj slovenská gastronómia sa zaujíma o trendy udržateľnosti a podľa šéfkuchára a prezidenta Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov tomu dokonca určitým spôsobom pomohla aj pandémia.
Počas nej začali mať ľudia väčší záujem o takéto oblasti. „Mnohé reštaurácie sa rozhodli zmeniť svoje jedálne lístky a začleniť do nich širšiu ponuku súvisiacu s týmto typom stravovania,“ povedal pre Webnoviny.sk Vojto Artz o aktuálnom vývoji na Slovensku.
Revolúcia v potravinárskom priemysle. Úrady schválili prvé kuracie mäso vyrobené v laboratóriu
Upozornil ale, že by sme nemali očakávať, že všetky reštaurácie na Slovensku začnú odstraňovať z jedálnych lístkov mäso a nahrádzať ho alternatívami. „Reštaurácie však pociťujú aj takéto tlaky a sčasti sa zmeny dejú aj u nás. Očakávam, že budú reagovať na svetové trendy v súvislosti s potravinami na rastlinnej báze,“ uviedol.
Dopyt a mladá generácia
Dôležitý je aj regionálny faktor a dopyt v individuálnych prípadoch. Ak by napríklad v malej reštaurácii niekde na vidieku, kam sa ťažko pracujúci chlapi chodia najesť dobrého gulášu a mäsa, začali variť čisto vegetariánske jedlá, tak by zrejme nepochodili.
„Nie je umenie otvoriť si reštauráciu, ale to, aby do nej ľudia aj chodili,“ poznamenal známy šéfkuchár. Zhodnotil, že nové typy stravovania môžu fungovať skôr vo väčších mestách, kde sú stravovacie návyky rôznorodejšie.
Potravinový systém je chorý. Odborníci volajú po rýchlejšom prechode k rastlinnej strave
Podotkol, že stravovacia kultúra na Slovensku ešte stále nie je taká ideálna, aká by mala byť. No je na dobrej ceste. „Novinky v stravovaní sa zrejme vo väčšej miere týkajú mladej generácie,“ poznamenal.
Súvisí to však s mnohými faktormi, viac sa rozpráva o ekológii, udržateľnosti. „Mladí ľudia sa pomerne dosť venujú ekológii, snažia sa zapájať do činností s cieľom ochrániť prírodu aj pre ďalšie generácie. Takisto majú cez sociálne siete lepšie možnosti dostať sa k novým informáciám a trendom. To všetko má dopad aj na stravovanie,“ uzavrel Vojto Artz.