Maki, nigiri, temaki, sashimi – vyznať sa v jednotlivých druhoch sushi je pre našinca ako prechádzka španielskou dedinou. Toto ľahko stráviteľné jedlo s najnižšou kalorickou hodnotou sa radí medzi najzdravšiu stravu a je zároveň príčinou tajomného úsmevu Japoncov aj ich dlhovekosti. Sushi je nielen kulinársky, ale aj malý umelecký výtvor, ktorý sa servíruje v malých porciách. Aspoň väčšinou. Japonská reštaurácia Umewaka v meste Anjo sa rozhodla túto tradíciu obmeniť a na jedálenské stoly servíruje rolky futomaki s priemerom 25 cm a váhou okolo 6 kilogramov.
Toto jedlo sa v jedálnom lístku nachádza pod názvom „štedrá rolka“ a obsahuje až 24 prísad vrátane rýb, zeleniny a ryže. Servírujú ju na dva metre dlhej morskej riase a zákazníci si ju musia objednať aspoň dva dni vopred. V megarolke sa údajne nachádza až 40 bežných porcií, takže zasýti celú rodinu. Reštaurácia Umewaka servíruje aj ďalšie druhy tejto ázijskej špeciality v bežných i nadrozmerných formách. Okrem toho si tu zákazníci môžu objednať aj špeciálne taniere na mini sushi, ktoré dostanú zabalené v škatuľkách s rozmermi zápalkových krabičiek. Vedľa XXL porcií sushi pripomínajú výjav z čajového večierka Alici v krajine zázrakov.
www.odditycentral.com