Hydinári bijú na poplach, zabíja ich lacný dovoz mäsa

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Hydina
Aj dlhodobé vedenie spotrebiteľa k spotrebe slovenských potravín je tiež nevyhnutnosťou. Foto: ilustračné, SITA/Diana Černáková

BRATISLAVA 20. apríla (BRATISLAVA) – Slovenskí hydinári bojujú o prežitie. Tvrdí to Únia hydinárov Slovenska (ÚHS). Na svojom valnom zhromaždení už tradične konštatovala, že do zlej situácii ich dostal najmä lacný dovoz hydinového mäsa zo zahraničia.

Podľa hydinárov situácia v odvetví je vážna už niekoľko rokov, pričom výrazný pokles produkcie hydiny na Slovensku sa nepodaril zastaviť ani v minulom roku. „Spracovatelia hydiny zo Slovenska zabezpečujú menej ako 50 percent domácej spotreby hydinového mäsa. Tú druhú polovicu predstavuje dovoz hydinového mäsa zo zahraničia,“ upozornil tlačový tajomník ÚHS Ľubomír Urban.

Podľa hydinárov sa najviac hydiny na Slovensko dováža z Maďarska, Poľska, Brazílie a Českej republiky. „Častokrát ide o hydinu nižšej kvality, ktorú zahraniční výrobcovia nedokážu predať na domácom trhu a tak ju dovážajú na Slovensko za nižšie ceny, aké je schopný dosiahnuť slovenský producent kvalitnej hydiny,“ dodal Urban.

Hydinári volajú po výraznejšej podpore štátu. „Zatiaľ čo v zahraničí je výraznejšia podpora domácich chovateľov a spracovateľov hydiny, na Slovensku je sektor hydiny dlhodobo finančne poddimenzovaný a postupne vyčerpáva všetky rezervy potrebné na jeho prežitie.

Vyzývame nové vedenie rezortu, členov príslušného parlamentného výboru a ďalších kompetentných na naliehavé riešenie problémov súvisiacich s podporou a ochranou domácich producentov a zlepšenia stále nerovnovážnych vzťahov s obchodnými reťazcami,“ konštatoval Urban.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať