Pozitívny vplyv by to mohlo mať na slovenský gastrosektor, ktorý sa stále nespamätal zo škôd, ktoré mu spôsobila pandémia, tvrdí výkonný riaditeľ AMOBE Juraj Králik.
Od januára budúceho roka začína platiť novela Zákonníka práce, ktorá mení podmienky stravného nielen pre zamestnancov, ale i firmy. Rozšírenie stravného o finančný príspevok prinesie viac administratívy i nové komplikácie pre účtovné oddelenia.
Členovia Asociácie moderných benefitov si so znepokojením vypočuli dnešnú TK RUZ, na ktorej sa zúčastnili Jozef Špirko, viceprezident RÚZ a prezident Asociácie strojárskeho a elektrotechnického priemyslu; Marek Harbuľák, prezident Zväzu cestovného ruchu; Martin Krajčovič, predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu; Ján Solík, prezident Združenia podnikateľov Slovenska.
Kým v súčasnosti dostávajú zamestnanci príspevok na stravovanie k prvému pracovnému dňu v mesiaci, po novom si mnohí z nich podľa emitentov stravných lístkov budú musieť platiť obedy najprv z vlastného rozpočtu.
Štát by mal podľa Asociácia moderných benefitov pred prijatím takýchto úprav pripraviť detailnú analýzu prínosov a rizík jednotlivých možností poskytnutia príspevku.