BRATISLAVA 24. decembra (WEBNOVINY) – Hoci je pre slovenské domácnosti typické dať si na Vianoce vyprážané rybie filé alebo kapra, množstvo žien sa už obzerá aj po iných rybách a iných spôsoboch prípravy. Aj odborníci na zdravú výživu tvrdia, že najlepšou cestou, ako na Vianoce nepribrať či udržať si hmotnosť a hlavne dobrú kondíciu, je trošku upraviť tradície.
Aj keď sa experti na zdravé stravovanie v mnohých názoroch líšia, v niektorých veciach sa zhodnú určite. Jednou z nich je fakt, že ryby sú zdravé a všetci, aj deti či tehotné ženy, by ich mali konzumovať viac ako raz do týždňa. V tomto sú nám naše vianočné zvyky naklonené, existuje totiž na svete len málo krajín, kde je hlavným chodom sviatočnej večere práve ryba. Ale prečo zabíjať túto našu prednosť vyprážaním? A prečo si nevybrať rovno najzdravšiu rybu na svete?
Najzdravšia ryba na svete
Mnoho odborníkov neuvádza lososa len ako najzdravšiu rybu na svete, ale dokonca spolu s čučoriedkami ako najzdravšiu potravinu. Prečo? Pretože ide o najlepší zdroj omega-3 mastných kyselín na tejto planéte. Je tiež zdrojom plnohodnotných bielkovín. Porcia 85 gramov divého lososa dodáva viac než 18 gramov prvotriednych bielkovín, nehovoriac o 360 miligramoch draslíka a o takmer polovici dennej dávky dôležitého protirakovinového selénu. Obsahuje aj vyše polovice denného príjmu vitamínu B12 a 30 percent dennej potreby niacínu. Je preplnený určitým druhom tuku, ktorý má viac zdravotných účinkov ako akákoľvek iná samostatná potravina na svete.
Pozor! Nie je losos ako losos
Všetky vyššie spomenuté benefity však v sebe ukrýva len divý losos , ktorý žije vo voľnej prírode a živí sa prirodzenou stravou. Losos z farmového chovu je totiž celkom odlišná ryba. Aj tu platí pravidlo, „Ste to, čo jete,“. Losos má svoje zdraviu prospešné látky zo svojej potravy. Pri farmovom veľkochove sú ryby natlačené jedna vedľa druhej ako sardinky, v takýchto podmienkach sa medzi nimi ľahko šíria rôzne choroby.
Losos je mäsožravá ryba – živí sa makrelami, sardinkami či pancierovkami. Vo veľkých chovoch ich však kŕmia obilím, čím sa ich tuk stáva celkom iným ako vo voľnej prírode. Obilie totiž nie je prirodzenou potravou pre ryby, rovnako ako pre hydinu či dobytok.
Okrem toho, losos získava svoje krásne ružové zafarbenie vďaka konzumácii pancieroviek a kreviet, ktoré majú vysoký obsah pigmentu s názvom astaxantín. Ten patrí do skupiny zdravých karotenoidov a má desaťkrát vyššiu antioxidačnú aktivitu ako betakarotén. Farmový losos však svoje zafarbenie získava rozhodnutím chovateľov – tí si môžu vybrať z celej palety farieb a ryby zafarbia tak, aby jeho mäso vyzeralo celkom ako mäso divého lososa.
Keď si v obchode chcete kúpiť divého lososa a nie toho z farmového chovu, vo väčšine prípadov nájdete túto informáciu uvedenú priamo na balení. Na naše pomery nejde o lacnú záležitosť, ale raz za čas si priplatiť za kvalitu, zdravie a skutočne hodnotnú potravinu nemusí byť až také náročné. Čo tak napríklad na Vianoce?
Nepokazte to vyprážaním
Či už si kúpite lososa alebo inú rybu, zabudnite na vyprážanie. Ak sa rozhodnete piecť alebo grilovať, majte na mysli, že ste urobili viac pre seba a celú svoju rodinu a že ste ďalší krok na ceste k tej správne životospráve.
Zdroj: publikácia 150 najzdravších potravín na svete (Jonny Bowden)