V piatej etape na Paríž-Nice triumfoval Kazach Lucenko

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Alexej Lucenko
Alexej Lucenko oslavuje zisk titulu majstra sveta Foto: SITA/AP

SALON-DE-PROVENCE 11. marca (WebNoviny.sk) – Kazašský cyklista Alexej Lucenko triumfoval v piatkovej piatej etape na pretekoch kategórie WorldTour Paríž-Nice. Jazdec tímu Astana sa presadil v horskej etape zo Saint-Paul do Salon-de-Provence po tom, ako približne 20 kilometrov pred cieľom ušiel pelotónu. Za ním s mankom 21 sekúnd v špurte Alexander Kristoff z Kaťuše zdolal lídra pretekov Michaela Matthewsa. Jediný slovenský zástupca Peter Velits z tímu BMC Racing obsadil 99. miesto s odstupom 6:44 min.

Cyklista zoskupenia Orica-GreenEdge Matthews vedie s náskokom šiestich sekúnd pred Lucenkom, priebežne tretí je Holanďan Tom Dumoulin s 18-sekundovým mankom na lídra. Petrovi Velitsovi patrí 85. pozícia. V sobotu čaká na cyklistov ďalšia horská etapa s finišom na kopci La Madone d’Utelle (15,3 km, 5,7%) – tam sa s najväčšou pravdepodobnosťou rozhodne o celkovom víťazovi.

Do prvého úniku sa v piatok dostalo osem jazdcov, Vandenbergh (Etixx-QuickStep), Courteille (FDJ), Herrada (Movistar), Boom (Astana), Duchesne (Direct Energie), Wippert (Cannondale), Theuns (Trek-Segafredo) a Brandle (IAM Cycling) si pred balíkom dokázali vypracovať až 11-minútový náskok, ale ten začal klesať na najťažšom piatkovom stúpaní na Chalet Reynard (9,5 km, 9,3%). V pelotóne na tomto kopci udával tempo tím Sky.

Na najťažšom kopci sa rozbila aj vedúca skupina, ako prví preťali vrchol Herrada a Courteille, v zjazde sa k nim pridali Vandenbergh, Boom a Duchesne. Táto pätica potom začala na čele pretekov spolupracovať a držala si 5-minútový náskok. Na predposlednom stúpaní zaútočil Duchesne, ktorý zostal na čele osamotený s náskokom asi 50 sekúnd pred hlavnou približne 50-člennou skupinou. Necelých 20 km pred cieľom vypálil dopredu Lucenko, pripojil sa k Duchesnovi a zakrátko zostal sám. Kaťuša chcela zlikvidovať jeho náskok, ale napokon sa jej to nepodarilo. V špurte balíka sa potom presadil Kristoff pred Matthewsom.

Výsledky – Paríž-Nice 2016:

5. etapa (Saint-Paul – Salon-de-Provence, 198 km): 1. Alexej Lucenko (Kaz.) Astana 5:00:26 h, 2. Alexander Kristoff (Nór.) Kaťuša, 3. Michael Matthews (Aus.) Orica-GreenEdge, 4. Davide Cimolai (Tal.) Lampre-Merida, 5. Sep Vanmarcke (Belg.) LottoNL-Jumbo, 6. Pieter Serry (Belg.) Etixx-QuickStep – všetci +21 s,… 99. Peter Velits (SR) BMC Racing +6:44 min

Poradie po 5. etape: 1. Michael Matthews (Aus.) Orica-GreenEdge 19:24:58 h, 2. Alexej Lucenko (Kaz.) Astana +6 s, 3. Tom Dumoulin (Hol.) Giant-Alpecin +18, 4. Patrick Bevin (N. Zél.) Cannondale, 5. Ion Izaguirre (Šp.) Movistar, 6. Geraint Thomas (V. Brit.) Sky – všetci +23,… 85. Peter Velits (SR) BMC Racing +11:13 min

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Alexander KristoffGeraint ThomasMichael MatthewsPeter VelitsTom Dumoulin