Šošovicu na tri rôzne spôsoby vás naučí pripraviť Peter Duranský, šéfkuchár Camouflage restaurant.
Zelená šošovicová polievka
Potrebujeme:
šošovica zelená – 200 g
mrkva – 120 g
zeler – 100 g
slanina – 100 g
cibuľa – 50 g
bobkový list 3 ks
soľ 20 g
korenie 2 g
Postup:
Na malé kocky nakrájame slaninu, mrkvu, zeler a slaninu. Vložíme do hrnca a počkáme, kým pustí tuk. Potom pridávame mrkvu, zeler a dôkladne orestujeme. Zalejeme vývarom, pridáme zelenú šošovicu, bobkový list, čierne korenie a soľ. Necháme variť. Po zmäknutí šošovice odstavíme, dochutíme soľou, korením a troškou cesnaku. Podávame s toastovým chlebíkom.
Červená šošovicová polievka
Potrebujeme:
šošovica červená – 200 g
lúpané paradajky – 250 g
cesnak – 50 g
cibuľa – 50 g
cukor kryštál – 50 g
soľ -20 g
korenie – 2 g
zeleninový vývar – 0,3 l
Postup:
Orestujeme na mesiačiky nakrájanú žltú cibuľu do mäkka. Potom pridávame „pelati“ – rozmixované lúpané paradajky. Prilejeme trošku vývaru a privedieme do bodu varu. Potom pridáme červenú šošovicu a necháme variť pomaly. Pridáme cukor, soľ a čierne korenie a necháme variť. Po zmäknutí šošovice odstavíme a podávame.
Krémová šošovicová polievka
Potrebujeme:
šošovica obyčajná – 200 g
múka hladká – 100 g
maslo – 100 g
cukor kryštál – 50 g
soľ 20 g
korenie 2 g
mlieko – 0,3 l
smotana – 0,1 l
Postup:
Pripravíme do hrnca maslo, necháme rozpustiť. Potom pridáme hladkú múku a dôkladne rozmiešame. Ďalej pridávame mlieko a dôkladne rozmiešame. Potom pridáme bielu šošovicu, bobkový list, nové korenie, soľ, cukor a čierne korenie. Necháme variť. Pred dokončením vyberieme bobkový list a dôkladne rozmixujeme. Precedíme a podávame.
Dobrú chuť!