CULINARIUM: Šošovicová trikolóra

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bez názvu
Šošovicová polievka na tri spôsoby Foto: Webnoviny.sk

Šošovicu na tri rôzne spôsoby vás naučí pripraviť Peter Duranský, šéfkuchár Camouflage restaurant.

Culinarium

Zelená šošovicová polievka

Potrebujeme:

šošovica zelená – 200 g

mrkva – 120 g

zeler – 100 g

slanina – 100 g

cibuľa – 50 g

bobkový list 3 ks

soľ 20 g

korenie 2 g

Postup:

Na malé kocky nakrájame slaninu, mrkvu, zeler a slaninu. Vložíme do hrnca a počkáme, kým pustí tuk. Potom pridávame mrkvu, zeler a dôkladne orestujeme. Zalejeme vývarom, pridáme zelenú šošovicu, bobkový list, čierne korenie a soľ. Necháme variť. Po zmäknutí šošovice odstavíme, dochutíme soľou, korením a troškou cesnaku. Podávame s toastovým chlebíkom.

Červená šošovicová polievka

Bez názvu
Foto: Webnoviny.sk

Potrebujeme:

šošovica červená – 200 g

lúpané paradajky – 250 g

cesnak – 50 g

cibuľa – 50 g

cukor kryštál – 50 g

soľ -20 g

korenie – 2 g

zeleninový vývar – 0,3 l

Postup:

Orestujeme na mesiačiky nakrájanú žltú cibuľu do mäkka. Potom pridávame „pelati“ – rozmixované lúpané paradajky. Prilejeme trošku vývaru a privedieme do bodu varu. Potom pridáme červenú šošovicu a necháme variť pomaly. Pridáme cukor, soľ a čierne korenie a necháme variť. Po zmäknutí šošovice odstavíme a podávame.

Krémová šošovicová polievka

Potrebujeme:

šošovica obyčajná – 200 g

múka hladká – 100 g

maslo – 100 g

cukor kryštál – 50 g

soľ 20 g

korenie 2 g

mlieko – 0,3 l

smotana – 0,1 l

Postup:

Pripravíme do hrnca maslo, necháme rozpustiť. Potom pridáme hladkú múku a dôkladne rozmiešame. Ďalej pridávame mlieko a dôkladne rozmiešame. Potom pridáme bielu šošovicu, bobkový list, nové korenie, soľ, cukor a čierne korenie. Necháme variť. Pred dokončením vyberieme bobkový list a dôkladne rozmixujeme. Precedíme a podávame.

Dobrú chuť!

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať