BRATISLAVA 16. februára (WEBNOVINY) – Pečivo, ktoré veľké obchodné reťazce pečú vo vlastných pekárňach z mrazeného cesta, no na pultoch sa predáva ako čerstvé, by malo byť minulosťou.
Ministerstvo pôdohospodárstva do medzirezortného pripomienkového konania predložilo tri vyhlášky, ktorých cieľom je oddeliť čerstvé potraviny od zmrazených. Na štvrtkovej tlačovej besede o tom informoval šéf agrorezortu Zsolt Simon.
Dve vyhlášky zasahujú do oblasti mrazených výrobkov. „Toto má jediný cieľ, aby desaťročnú zamrazenú sviňu nemohli predávať ako čerstvý bôčik,“ uviedol minister s tým, že vďaka vyhláške tak zákazník nedostane tovar starý aj niekoľko rokov.
Tretia vyhláška sa týka oblasti obilnín. Podľa Simona sa totiž na Slovensku rozmáha nový fenomén s pekárňami, ktoré nie sú v skutočnosti pekárňami. Po novom bude môcť označenie pekárenský výrobok mať len to pečivo, ktoré bude umiestnené na trh do 24 hodín od jeho vyrobenia, pričom v procese výroby nebola použitá technológia zmrazenia.
Výrobky, ktoré boli najskôr upečené a potom zmrazené, budú označované ako rozmrazené. Pečivo, ktoré obchodné reťazce upiekli zo zmrazeného cesta, už nebude čerstvé, ale dopečené. „Tým definujeme aj názov pekárne ako potravinovej prevádzkarne,“ doplnil Simon s tým, že vyhláška sa tak dotkne aj obchodných reťazcov, ktorú budú musieť svoje „vlastné pekárne“ premenovať napríklad na „dopekárne„.
„Štátni úradníci nemajú čo robiť,“ okomentoval návrh ministra Simona prezident Zväzu obchodu a cestovného ruchu Pavol Konštiak. „Nám nezáleží na tom, ako sa to volá, my chceme vyjsť spotrebiteľom v ústrety,“ uviedol. Spotrebitelia podľa jeho slov majú tieto výrobky radi a mnohí si ich dokonca pečú aj sami doma. „Ide o spotrebiteľa alebo o názov,“ položil si otázku Konštiak.
Výrobok, ktorý bol zmrazený, obsahuje podľa Simona veľa konzervantov a jeho trvanlivosť je jeden až dva dni. „Z riadneho cesta je trvanlivosť tri až päť dní,“ poznamenal. Simon očakáva, že vyhlášky budú v platnosti približne o pol roka.