BRATISLAVA 29. septembra (WEBNOVINY) – Ceny potravín je potrebné monitorovať v celom výrobno-odbytovom reťazci, aby sa dali objektívne zistiť príčiny cenových pohybov zaznamenávaných v tomto sektore. „Z nášho pohľadu považujeme za dôležitú väčšiu vyváženosť v deľbe profitu medzi poľnohospodármi, potravinármi a obchodom,“ povedal predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Milan Semančík. S nástupom obchodných reťazcov došlo podľa neho k deformácii vzájomných vzťahov, pričom veľkodistribúcia potravín získala celkom jednoznačne dominantné postavenie.
Podľa Semančíka Európska komisia vystupuje zdržanlivo, poukazujúc na množstvo rôznych cenových aspektov, neriešiacich problematiku aktuálnych disparít. „V mnohom nám to pripomína jej prístupy k riešeniu kritickej situácie mliečneho sektora, kde už druhý rok nedokázala prijať účinné opatrenia na prekonanie krízy,“ povedal Semančík.
Zatiaľ čo Európsky parlament i členské štáty vo svojich analýzach označujú za hlavný problém rozdiel medzi cenami poľnohospodárskych výrobkov a cenami potravín na pultoch obchodov, Európska komisia venuje najväčšiu pozornosť fluktuácii spotrebiteľských cien a jej vplyvu na najchudobnejšie vrstvy a skupiny obyvateľstva. Rozdiely sú aj v identifikovaní príčin – jedna strana ich vidí predovšetkým v neprijateľných a neetických praktikách obchodných reťazcov, avšak komisia sa o zneužívaní ekonomickej sily veľkodistribútorov potravín zmieňuje v podstate len okrajovo a snaží sa upriamiť pozornosť na všeličo iné, akoby stála na ich strane.
„Napriek výhradám k postojom komisie sa pripájame k jej výzve na podrobné monitorovanie cien v celom potravinovom reťazci,“ uviedol podpredseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory pre potravinárstvo a obchod a predseda Únie potravinárov Slovenska Dušan Janíček. Slovensko už má podľa Janíčka prvé kontroly za sebou. Uskutočnili sa však výhradne vo vybraných potravinárskych podnikoch, pričom obchod vôbec nebol predmetom skúmania. A to napriek tomu, že práve takýto monitoring by podľa Janíčka zrejme priniesol najzaujímavejšie výsledky. „Pravda, len v prípade, ak by sa popri predných skúmali aj takzvané zadné marže obchodu, ktoré by dali skutočný obraz o jeho postavení v štruktúre spotrebiteľských cien,“ dodal Janíček.
Zo správy Európskeho parlamentu vyplýva, že spotrebiteľské ceny potravín v Európe sú momentálne v priemere päťkrát vyššie ako ceny produktov poľnohospodárskej prvovýroby. Pritom ešte pred päťdesiatimi rokmi tvorili farmárske ceny približne polovicu maloobchodných cien potravinárskeho tovaru. Vývoj tento podiel zdeformoval až o 30 percentuálnych bodov v neprospech agrárneho sektora. Rozdiely sa prehlbujú s nárastom koncentrácie veľkodistribúcie potravín, ktorá na našom kontinente stúpla z 21,7 % v roku 1993 na súčasných viac ako 70 percent.
SITA