Máte pripálenú panvicu? Takto ju vyčistíte raz a navždy

pripálená panvica
pripálená panvica Foto: www.shutterstock.com

Platí staré známe pravidlo: ak sa o svoje veci dobre staráme, vydržia nám omnoho dlhšie. A to platí aj pre kuchynský riad. Panvice patria medzi najpoužívanejšie kuchynské pomôcky a práve preto si vyžadujú pravidelnú a dôkladnú údržbu. Čo však robiť vtedy, keď je panvica opäť pripálená?

Ako dlho vydrží panvica

Životnosť panvice závisí nielen od toho, ako ju používate a čistíte, ale aj od materiálu, z ktorého je vyrobená. Teflónové panvice majú spravidla životnosť približne dva až tri roky. Keramické a titanové vydržia o niečo dlhšie. Najtrvácnejšie sú nerezové a liatinové panvice, ktoré vám pri správnej starostlivosti môžu slúžiť celé desaťročia.

Svoje o tom vie aj pani Jana z Kladna: „Mám doma liatinovú panvicu ešte po babičke. Je síce ťažká, ale výborne drží teplo a rezne z nej chutia najlepšie.“

Najčastejšie chyby pri smažení

Každá panvica sa pri varení znečistí, no mnohé pripáleniny vznikajú nesprávnym postupom pri príprave jedla. Častou chybou je položenie mäsa či zeleniny na nerozohriatu panvicu. Rovnako problémom býva nedostatok oleja alebo príliš vysoká teplota, ktorá spôsobí, že jedlo sa rýchlo pripáli a zmení na spálený kus.

Poškodený povrch panvice

Pripáleniny vznikajú najmä vtedy, keď sa bielkoviny, tuky či cukry prichytia na rozpálený povrch. Ak je panvica poškrabaná alebo znečistená, riziko pripálenín je ešte väčšie. Poškodený povrch je typický najmä pri starších nepriľnavých panviciach. Pri liatinových zas hrozí problém vtedy, ak sa zanedbá ich starostlivosť a na povrchu sa objaví hrdza či usadeniny vodného kameňa.

Potraviny, ktoré sa ľahko prichytávajú

Niektoré druhy jedál sú na pripaľovanie náchylnejšie než iné. Ide najmä o potraviny s vyšším obsahom bielkovín a cukrov – vajíčka, ryby, palacinky – alebo škrobové jedlá, ako sú zemiakové placky. Pri ich príprave je dôležité použiť dostatočné množstvo oleja a dbať na správne rozohriatie panvice.

Ako vyčistiť pripálenú panvicu

Ak sa vám už panvica pripálila, existuje jednoduchý a účinný domáci recept na jej vyčistenie.

Čistiaca pasta proti pripáleninám
Zmiešajte:

  • 1 lyžicu klasického saponátu
  • 1 lyžicu bielej zubnej pasty
  • 2 lyžice sódy bikarbóny
  • 2 až 3 lyžice vody

Zmes naneste na pripálené miesta a nechajte pôsobiť 15 až 30 minút. Následne panvicu vydrhnite krúživými pohybmi pomocou kefky alebo drsnejšej hubky.

Extra pomoc pre silno pripálené panvice

Ak je panvica extrémne znečistená a pasta nestačí, skúste ďalší trik. Nalejte do nej vodu, pridajte sódu bikarbónu a nechajte krátko prevrieť. Horúca voda so sódou naruší pripáleniny, ktoré sa potom budú dať omnoho ľahšie odstrániť.

Panvica je nenahraditeľným pomocníkom v každej domácnosti. Bez ohľadu na to, či používate moderný teflón, praktickú keramiku alebo poctivú liatinu, dôležitá je správna starostlivosť a šetrné používanie. Ak sa naučíte niekoľko jednoduchých zásad a využijete osvedčené domáce triky, pripáleniny vás už nebudú trápiť a panvica vám vydrží dlhé roky.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať