Belgičan vyrába netradičný nápoj – paradajkové víno

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bez názvu
Aj rajčiny môžu byť chutným základom pre Dionýzov nápoj Foto: www.ibtimes.com

Pascal Miche, vinár z kanadského Quebecu, sa rozhodol premeniť tri generácie starý rodinný recept na skutočnosť. Vo vinohrade ukrytom v skalnatom masíve Charlevoix vyrába netradičný nápoj – víno z paradajok.

Bez názvu
Foto: www.odditycentral.com

Bývalý mäsiar sa pred siedmymi rokmi presťahoval z Belgicka do Kanady, kde sa rozhodol starému rodinnému receptu vdýchnuť život. V roku 2009 sa pustil do zveľadenia „vinice“, ktorú tvoria polia s paradajkami. Spolu otestoval až 16 druhov rajčín, kým prišiel na to, ktoré sa najviac hodia ku kanadskej klíme a chuti jedinečného nápoja. Krátko na to sa na trh dostalo víno menom Omerto, z ktorého ročne predá okolo 34-tisíc fliaš.

Pri výrobe rajčinového vína vykoná nadšenec rovnaké procedúry ako vinári pracujúci s hroznom. Paradajky drví, maceruje a lisuje. Výroba vína od zberu až po zátkovanie trvá deväť mesiacov. Hoci recept na paradajkové víno vymyslel ešte Pascalov prastarý otec, komerčne úspešný produkt z neho vznikol až vďaka Pascalovi. „Chcel som dokončiť, čo môj prastarý otec Omer začal ešte v 30. rokoch,“ uviedol Belgičan, ktorý názov vína odvodil od mena svojho predka.

Originalitu paradajkového nápoja vedia oceniť aj návštevníci netradičného vinohradu. „Mám ho rád, pretože je to produkt, ktorý nie je známy,“ uviedol návštevník vinice Ghislaine Boyer.

Hoci v Severnej Amerike môže Pascal svoj nápoj pokojne nazývať vínom, v iných kútoch sveta vrátane Francúzska by mohol mať problémy. Omerto sa zatiaľ predáva len na niekoľkých miestach v Quebecu a Manitobe, čoskoro by sa však mohol rozšíriť aj do USA, Belgicka, Holandska či Nemecka.

www.odditycentral.com

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať