Už cítite, ako sa vám rozpúšťa na jazyku a do žíl prúdi nespútaná energia, ktorá nás neustále ženie dopredu a núti tvoriť a objavovať? Presne tak vonia rodinná čokoládovňa v toskánskom mestečku Valdera, ktorej môžete úplne pokojne hovoriť aj továreň na výrobu šťastia.
Chuť regiónu
Toskánsko nie je iba kolískou renesancie, ale bez pochýb aj gastronomicky najuznávanejším regiónom Apeninského polostrova, ktorému, mimochodom, za svoje kuchárske umenie vďačí i sám Jamie Oliver. A keď sme sa už dali na túto kulinársku odbočku, patrí sa spomenúť, že mladí, ktorým pomáha Jamieho premyslený charitatívny projekt Fifteen, vo svojej preslávenej londýnskej reštaurácii štýlovo servírujú aj nebeskú horúcu čokoládu so šľahačkou a biskvitmi. Ako inak, Amedei.
Rodinná tradícia
Práve táto čokoláda totiž dáva meno výnimočnosti a dokonalosti. Je ako prvé letmé stretnutie, pri ktorom sa vám srdce rozbúcha o niečo viac, a vy viete, že ste práve našli svoju životnú lásku. Je stelesnením vášne pre čokoládu, výnimočnej kvality a odhodlania vytvoriť niečo jedinečné. Za svetoznámou značkou Amedei stojí rodina, ktorá robí úplne všetko v mene jedinej veľkej túžby – čokolády. A preto jej nestačí, ak vás nesklame, každý kúsoček ich čokolády vás musí nadchnúť. Taká je filozofia rodiny Tessieriovcov, ktorá trpezlivo a starostlivo hľadala vo všetkých kútoch sveta, až kým nenašla tie najvzácnejšie, najušľachtilejšie a najvoňavejšie kakaové bôby. A ak dnes ešte chodia po tomto svete dobrodruhovia, ktorí sa môžu chváliť tým, že po nekonečnom prebíjaní sa divokou džungľou a zdolávaní nedostupných vrcholov objavili skutočný poklad, tak k nim rozhodne patrí aj vytrvalý objaviteľ Alessio Tessieri. Je totiž prieskumníkom v tom najhlbšom zmysle slova, hoci, uznávame, že svoje hrady si stavia na značne netradičnom objaviteľskom piesočku. Cestuje totiž po celom svete iba preto, aby aj spod zeme vydupal nové a ešte nepoznané odrody kakaa, ktoré potom vozí do Talianska svojej sestre Cecilii. Ona, ako sa na správnu „maitre chocolatier“ patrí, tieto inšpirácie mení na medzičasom už kultové tabuľky čokolády, pralinky a iné zázraky.
Spájanie sveta
Toto hľadanie dokonalosti doslova spája kontinenty. Sladké a voňavé putovanie, od Madagaskaru po Venezuelu, od Jamajky cez Trinidad a Tobago až po ostrov Grenada, sa končí v mestečku Valdera, neďaleko Pisy. Práve tam, pri rieke Arno, ktorá preteká srdcom čarovného Toskánska, leží to magické miesto, kde sa miešajú stáročné skúsenosti, kulinárske tajomstvá a predovšetkým vášeň pre skutočné čokoládové umenie. Rodinná čokoládovňa je vlastne tradičnou manufaktúrou a jej majitelia si zakladajú na tom, že sú pri zrode svojej výnimočnej čokolády doslova od bôbu až po hotovú tabuľku, nič neurýchľujú a každej fáze výroby venujú presne taký čas, aký potrebuje. Je jasné, že výsledkom musí byť majstrovský kúsok, ktorý nielenže uspokojí aj tie najnáročnejšie chuťové poháriky, ale ako na bežiacom páse zároveň zbiera tie najvyššie ocenenia. Čokoládu Amedei totiž vyhlásila londýnska The Academy of Chocolate za najlepšiu čokoláda na svete. A to hneď trikrát za sebou.
Chuť diaľok
Predstavte si, že máte kľúč, ktorým viete odomknúť najexotickejšie miesta na svete a ich nenapodobiteľne rozmanitú chuť a vôňu potom vpíšete do doslova nebeských čokoládových zázrakov. Tak napríklad, ekvádorská čokoláda je veľmi vzácnou vzorkou odrody forastero, ktorá pochádza z amazonského pralesa. To jej dáva veľmi špeciálne a možno nečakané vône. Cítite v nej nielen exotické ovocie, černice či zelený čaj, ale aj naozajstný les, drevitú kôru a lesný med. A chuť v ničom nezaostáva. K zelenému čaju sa totiž pridajú ešte pistácie, mandľová šťava a ovocie. Kakao, ktorého domovom je Madagaskar, zasa dáva čokoláde vôňu levandule a saturejky, ktoré dopĺňa tá najjemnejšia vanilka. Excelentné kakao Trinitario a Criollo v sebe skrývajú rôzne príchute tabaku a dreva, ba niekedy dokonca aj mentolu. Z malej dedinky vo Venezuele, ktorá je prístupná iba od mora, zasa pochádza kakao Chuao. Kedysi plody z tohto kakaového raja putovali výlučne na španielsky kráľovský dvor. Ďalšou špecialitou je Porcelana, pre ktorú sa každoročne vyrobí len tritisíc kilogramov kakaa. Je to v skutočnosti čisté Criollo, te da rastlina, z ktorej sa postupne vyvinuli ostatné odrody, a pre to sa nikdy neochucuje. Jej názov pochádza z čírej farby plodu, ktorý skutočne vyzerá ako porcelán. Doslova rodinným klenotom Tessierovcov je „Amedei 9″, ktorá je kombináciou to ho najlepšieho až z deviatich plantáží. Tie kedysi objavil, obnovil a zúrodnil Alessio Tessieri a jeho sestra Cecilia z ich kakaa vytvorila silnú a vyváženú horkú čokoládu, ktorá vonia ako citrusy a sladké pražené mandle zároveň. Presne toto je splnený sen o dokonalej čokoláde.