Ako si pripraviť hamburger bez mäsa? Máme pre vás 3 vynikajúce recepty

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Burgery, jedlo, obed
Frame from various food, burgers, salad, roquefort cheese and vegetables cooked on the grill, top view. Outdoors food Concept

Mnohí z nás si myslia, že hamburger je výmyslom Američanov. Avšak táto pochúťka vznikla na európskom kontinente. Jeho predchodca pochádza z nemeckého Hamburgu. Odtiaľ sa dostal za mláku, kde sa stal populárnym jedlom. Ak vás tradičné mäsové hamburgery nudia, vyskúšajte nasledujúce tipy.

Hubový hamburger

Huba s názvom v Amerike zaužívaným ako Portobello, u nás Pečiarka- má tuhú a mäsitú konzistenciu, podobnú mäsu. Navyše sú šťavnaté a veľmi chutné.

Ako na to:

Rozkrájajte hubu na hrubšie plátky a pokvapkajte troškou balzamikového octa, osoľte a okoreňte. Sprudka opečte z oboch strán na olivovom oleji a nechajte chvíľku odpočinúť. Zatiaľ si nakrájajte rajčiny na plátky, červenú papriku a zmiešajte ovčí/ feta syr s bylinkami. Predhrejte rúru na 200 stupňov. Na celozrnnú žemľu natrite jemnú vrstvu masla, položte huby, paradajky, syr a papriku, prikryte druhou časťou žemle a dajte na 8-10 minút zapiecť.

Hamburger, jedlo, hubový hamburger
Gouda Cheeseburger and Summer Squash Slaw with a glass of ice water. www.thinkstockphotos.com

Špenátový hamburger

Špenát a feta je jedna z mála kombinácií, ktoré jednoducho nikdy človeka neprejdú. Tak prečo to neskúsiť ako burger?

 

Potrebujete

1 konzervu cíceru

1 vajce

120g feta syru

40g baby špenátu

čerstvo nasekanú petržlenovú vňat

veľkú červenú cibuľu- na kocky nakrájanú

soľ, korenie

Ako prvý krok predhrejte rúru na 190 °C. Do mixéru vložte cícer spolu s vajíčkom a vymixujte dohladka, a dajte do misky. Pridajte všetky ostatné ingrediencie a premiešajte. Vytvarujte karbonátky a naukladajte na plech s papierom na pečenie. Pečte cca 40 minút. Žemľu potrite troškou masla a dajte na posledné 3 minúty zapiecť. Karbonátok vložte do žemle a pridajte zeleninu podľa chuti.

Vegetariánsky hamburger
high-angle shot of some different raw veggie burgers in earthenware plates, on a rustic wooden chopping board placed on a rustic wooden table www.thinkstockphotos.com

Brokolicový hamburger

Okrem skvelej chuti, má tento burger vitamín A, C, K, spolu so železom, magnéziom, vápnikom a beta-karoténom.

1/3 hrnčeka kuskusu

1 pohár vody

1 a pol pohára brokolicových ružičiek

2 lyžičky olivového oleja

1 pohár nasekanej cibule

konzervu cícera

kmín,soľ, korenie

trochu chlebovej mrveničky

1 lyžicu tahini pasty

Zohrejte rúru na 200 °C, uvarte kuskus podľa návodu na krabici, predvarte brokolicu, Na oleji opražte cibuľu, pridajte kmín, brokolicu, cícer a spolu chvíľku opečte na panvici. Zmes dajte do mixéra a zmixujte na hmotu, ktorá bude držať pokope. Pridajte kuskus a chlebové omrvinky, dochuťte a vytvarujte karbonátky, ktoré budete piecť v rúre približne 50 minút. Vložte do žemle s obľúbeným dresingom a zeleninou.

špenátový hamburger, jedlo
Healthy vegan burger with broccoli and spinach patty Healthy fast food on a cutting wooden boardHealthy vegan burger with broccoli and spinach patty Healthy fast food on a cutting wooden boardHealthy vegan burger with broccoli and spinach patty Healthy fast food on a cutting wooden boardHealthy vegan burger with broccoli and spinach patty Healthy fast food on a cutting wooden board www.thinkstockphotos.com
Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať