Mnohí z nás si myslia, že hamburger je výmyslom Američanov. Avšak táto pochúťka vznikla na európskom kontinente. Jeho predchodca pochádza z nemeckého Hamburgu. Odtiaľ sa dostal za mláku, kde sa stal populárnym jedlom. Ak vás tradičné mäsové hamburgery nudia, vyskúšajte nasledujúce tipy.

Číňania si dajú každé ráno strúčik cesnaku, dôvodov je hneď niekoľko
Hubový hamburger
Huba s názvom v Amerike zaužívaným ako Portobello, u nás Pečiarka- má tuhú a mäsitú konzistenciu, podobnú mäsu. Navyše sú šťavnaté a veľmi chutné.
Ako na to:
Rozkrájajte hubu na hrubšie plátky a pokvapkajte troškou balzamikového octa, osoľte a okoreňte. Sprudka opečte z oboch strán na olivovom oleji a nechajte chvíľku odpočinúť. Zatiaľ si nakrájajte rajčiny na plátky, červenú papriku a zmiešajte ovčí/ feta syr s bylinkami. Predhrejte rúru na 200 stupňov. Na celozrnnú žemľu natrite jemnú vrstvu masla, položte huby, paradajky, syr a papriku, prikryte druhou časťou žemle a dajte na 8-10 minút zapiecť.

Špenátový hamburger
Špenát a feta je jedna z mála kombinácií, ktoré jednoducho nikdy človeka neprejdú. Tak prečo to neskúsiť ako burger?
Potrebujete
1 konzervu cíceru
1 vajce
120g feta syru
40g baby špenátu
čerstvo nasekanú petržlenovú vňat
veľkú červenú cibuľu- na kocky nakrájanú
soľ, korenie
Ako prvý krok predhrejte rúru na 190 °C. Do mixéru vložte cícer spolu s vajíčkom a vymixujte dohladka, a dajte do misky. Pridajte všetky ostatné ingrediencie a premiešajte. Vytvarujte karbonátky a naukladajte na plech s papierom na pečenie. Pečte cca 40 minút. Žemľu potrite troškou masla a dajte na posledné 3 minúty zapiecť. Karbonátok vložte do žemle a pridajte zeleninu podľa chuti.

Brokolicový hamburger
Okrem skvelej chuti, má tento burger vitamín A, C, K, spolu so železom, magnéziom, vápnikom a beta-karoténom.
1/3 hrnčeka kuskusu
1 pohár vody
1 a pol pohára brokolicových ružičiek
2 lyžičky olivového oleja
1 pohár nasekanej cibule
konzervu cícera
kmín,soľ, korenie
trochu chlebovej mrveničky
1 lyžicu tahini pasty
Zohrejte rúru na 200 °C, uvarte kuskus podľa návodu na krabici, predvarte brokolicu, Na oleji opražte cibuľu, pridajte kmín, brokolicu, cícer a spolu chvíľku opečte na panvici. Zmes dajte do mixéra a zmixujte na hmotu, ktorá bude držať pokope. Pridajte kuskus a chlebové omrvinky, dochuťte a vytvarujte karbonátky, ktoré budete piecť v rúre približne 50 minút. Vložte do žemle s obľúbeným dresingom a zeleninou.
