Štatistiky tvrdia, že milióny ľudí po celom svete denne vypijú v priemere 0,5 litra malinoviek sýtených oxidom uhličitým na osobu. A možno netušia, ako tieto limonády pôsobia na naše telo.
Nižšie sú uvedené dôvody, prečo by ste mali obmedziť konzumáciu tejto tekutiny.
Prečo jesť zeler? Tu je 9 vynikajúcich dôvodov
Škodíte pečeni
Pitie veľkého množstva nápojov sýtených oxidom uhličitým môže viesť k ochoreniu pečene, ako aj zvýšeniu rizika cirhózy pečene.
Hrozí vám zubný kaz
Ak budete piť limonády, potom riziko vzniku zubného kazu je veľmi vysoké.Kyselina, ktorá sa nachádza v sóde, prispieva k rozvoju kazu ešte viac než cukor, ktorý sa nachádza v sladkostiach.
Priberiete na váhe
Sýtené sladené nápoje sú hlavnou príčinou obezity. Nedávne štúdie ukázali, že ak si každý deň dáte nápoje, ktoré obsahujú cukor, môže to spôsobiť priberanie na váhe (asi kilogram za mesiac).
Zvýšené riziko cukrovky
Všetko, čo prispieva k nárastu telesnej hmotnosti, takisto prispieva k rozvoju cukrovky. Z tohto dôvodu konzumácia sýtených nápojov podporuje produkciu cukru v tele. Vedci sa domnievajú, že toto je hlavný dôvod, prečo sa počet Američanov, ktorí trpia cukrovkou typu II, zvýšil z 6,6 milióna (rok 1980) na viac ako 20 miliónov.
Hrozí vám vysoký krvný tlak
Niektoré štúdie preukázali, že konzumácia sýtených nápojov môže viesť k vysokému krvnému tlaku.
Nebezpečenstvo ochorení srdca
Vysoké dávky nápojov sýtených oxidom uhličitým majú na svedomí zvýšenie rizika vzniku srdcových chorôb. Ak pijete viac ako jeden takýto nápoj denne, ste vystavení riziku vzniku metabolického syndrómu – súbor príznakov, ako je obezita, vysoký krvný tlak, vysoká hladina cukru v krvi, rovnako ako nízke hladiny “dobrého” cholesterolu. Tieto komplikácie môžu zapríčiniť vznik cukrovky, ako aj kardiovaskulárnych ochorení.
Vyššie riziko osteoporózy
Nealkoholické nápoje obsahujú kyselinu fosforečnú, ktorá prispieva k zvýšeniu rizika vzniku osteoporózy tým, že znižuje hladinu vápnika. Keď je totiž hladina kyseliny fosforečnej vyššia ako úroveň vápnika, dochádza k úniku tejto dôležitej látky z našich kostí.
Škodíte obličkám
Štúdie ukázali, že pitie sýtených nápojov môže zvýšiť riziko vzniku obličkových kameňov o 15%.