Máme pre vás chutné recepty, ktoré potešia nielen vás, ale aj vašich hostí. Urobte si originálnu Veľkú noc.
Veľkonočný mazanec
Na Veľkonočný bochník budeme potrebovať
Suroviny:
400 g polohrubej múky, 250 ml mlieka, 100 g masla, 100 g hrozienok, 80 g práškového cukru, 60 g lúpaných mandlí, 30 g droždia, 10 g kryštálového cukru, 3 žĺtky, soľ, žĺtok na potretie, múku na posypanie dosky a tuk na vymastenie plechu, mandľové lupienky na dozdobenie.
Postup:
Zo 150 ml mlieka, droždia, kryštálového cukru a lyžice múky pripravíme kvások. Do misy preosejeme múku, pridáme štipku soli, práškový cukor, žĺtky, rozpustené vlažné maslo, kvások, zvyšné vlažné mlieko a vypracujeme vláčne cesto. Nakoniec pridáme nahrubo nasekané mandle a hrozienka. Cesto premiešame, prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme vykysnúť.
Následne ho vyklopíme na pomúčenú dosku, vyformujeme bochník, ktorý preložíme na vymastený plech. Necháme ešte 15 – 20 minút kysnúť.
Povrch bochníka jemne narežeme nožom, potrieme rozšľahaným žĺtkom, posypeme mandľovými lupienkami a dáme piecť.
Pečieme pri teplote 170 °C približne 60 minút.
Veľkonočné cupcakes
Máte pocit, že veľkonočných dobrôt stále nie je dosť? Tu je ďalší recept len pre vás.
Cesto:
4 vajcia
150 g práškového cukru
125 g masla
150 g polohrubej múky
½ prášku do pečiva
2 lyžice mletých vlašských orechov
2 lyžice medu
100 g brusníc
Náplň:
250 ml plnotučného mlieka
1 vanilkový puding
2 lyžice trstinového cukru
Krém:
Zvyšok pudingu po naplnení cupcakov
250 g tvarohu
50 g zmäknutej rastlinnej tukovej nátierky Hery Maslová príchuť
100 g práškového cukru
2 lyžice medu
Nahrubo nasekané orechy
Postup:
Maslo nechajte zmäknúť, a potom ho zmiešajte s cukrom do peny. Po jednom pridávajte žĺtky. Kto chce, tak môže ešte pridať čokoládu.
Z bielok ušľahajte pevný sneh. Múku zmiešajte s práškom do pečiva. Múku, striedavo so snehom veľmi opatrne vmiešajte do žĺtkovej zmesi. Pridajte med, mleté orechy a brusnice. Cesto dajte do papierových formičiek na muffiny. Pečte v rúre predhriatej na 160 °C, asi 35 minút. Pripravte si puding. Zahrejte polovicu mlieka. Pridajte cukor. Vo zvyšnom mlieku rozšľahajte pudingový prášok. Túto zmes nalejte do teplého mlieka a chvíľu na miernou ohni povarte za stáleho miešania alebo šľahania metličkou. Puding i upečené základy na cupcakes nechajte vychladnúť. Do ich stredu urobte dieru. Tú naplňte pudingom. Suroviny na krém spoločne vyšľahajte. Vzhľadom k tomu, že krém obsahuje hrubšie časti (sekané orechy) použite na zdobenie lyžicu alebo zdobiacu špičku s väčším otvorom. Nakoniec môžete ozdobiť cukríkmi.
Veterníky pre šibačov
Ak sa vám zachcelo radšej slanej chuti, ktorá sa viac hodí k vínu, vyskúšajte tento recept.
Na 24 veterníkov budeme potrebovať
1/4 litra vody, 60 g masla, štipka soli, 200 g hladkej múky, 4 malé vajcia
Plnka:
125 g tvarohu, 125 g smotanového syra, 1/2 čajovej lyžičky mletej červenej papriky, 4 polievkové lyžice mlieka, štipka soli, 1/2 šálky bieleho vína
Postup:
Rúru vyhrejeme na 230 °C. Vodu s maslom a soľou privedieme do varu. Do vriacej vody naraz nasypeme celé množstvo preosiatej múky a za stáleho miešania vypracujeme husté cesto, ktoré sa nelepí na nádobu, ani na varešku. Cesto dáme do misy, necháme trochu vychladnúť a postupne pridávame doň vajcia, zamiešame.
Cukrárske vrecko naplníme cestom a striekame na plech 24 kopčekov veľkosti čerešne. Pečieme 20 minút na prostrednej priečke rúry. Ešte za horúca veterníky naprieč rozkrojíme.
Plnku si pripravíme tak, že všetky suroviny na krém vyšľaháme. Krémom potom pomocou cukrárskeho vrecka naplníme rozkrojené veterníky. Na vrchnú časť nastriekame krémové ružičky a podľa vlastných predstáv ozdobíme kandizovanou čerešňou, plátkom olivy, polovicou lieskového orieška alebo kúskom uhorky.