V programe Varte doma ako šéf sa stretli dve veľké osobnosti z dvoch rôznych odvetví. Hlavná hviezda programu Zdeněk Pohlreich si tentokrát prizval na pomoc mimoriadne úspešnú českú snowboardistku a alpskú lyžiarku Ester Ledeckú.
Vďaka skvelým športovým úspechom, pracovitosti a cieľavedomosti, ktoré ju doviedli medzi absolútnu svetovú špičku, si ju ako ambasádorku vybrala spoločnosť Miele, výrobca prémiových spotrebičov pre domácnosť i profesionálov. Stretnutie teda nemohlo prebehnúť nikde inde ako v Miele Experience Center v Prahe.
Hoci Ester Ledecká nehovorila o svojich kuchárskych skúsenostiach v superlatívoch, dokázala jednému z najznámejších šéfkuchárov v našich končinách zdatne sekundovať. Ako sa môžete presvedčiť na videu, v kuchyni Miele panovala skvelá atmosféra. Okrem receptu sa v ňom dozviete aj kde Ester Ledecká najradšej lyžuje, akým kuchárom je jej tréner Tomáš Bank, či ide k sebe losos a olivový olej alebo prečo vám v michelinských reštauráciách bežne nenaservírujú obrovské porcie. Celý diel si môžete pozrieť tu.
Pripravte si zdravý variant anglickej špeciality fish & chips
Známy recept „fish & chips“ zaraďuje Ester Ledecká k svojim najobľúbenejším pokrmom. Nie úplne zdravé jedlo, pripravované väčšinou zo vyprážanej tresky v cestíčku a hranoliek, si získalo vďaka niekoľkým zásadným zmenám odľahčenejší nádych. V hlavnej úlohe stojí lahodný losos, zemiaky a zelenina. Menej typickú verziu ikonického britského receptu si môžete vďaka bežne dostupným surovinám vyskúšať aj vy. Avšak nebudeme vás trápiť presnou gramážou surovín a necháme ladenie chutí a príloh úplne na vás.
Čo budeme potrebovať?
- filety z lososa (podľa potreby a počtu ľudí)
- citrón
- fenikel
- jarnú cibuľku
- cesnak
- cherry paradajky
- pór
- smotanu
- kvalitný rastlinný olej vhodný na tepelnú úpravu
- korenie
- soľ
Ako na to?
Kvôli zdĺhavej príprave najprv začneme zemiakmi – tie sa predsa len servírujú spoločne s rybou a zeleninou, ktoré sa robia kratšiu dobu. Nakrájané a osolené zemiaky (aj so šupkou) necháme piecť v kvalitnom liatinovom pekáči (napr. Gourmet od Miele) s primeraným množstvom rastlinného oleja. Keď sú zemiaky skoro hotové, zamiešame do nich na kolieska nakrájanú jarnú cibuľku a podľa potreby necháme chvíľu dopiecť.
Filety z lososa pokvapkáme z oboch strán citrónovou šťavou, osolíme a okoreníme. Okorenené vložíme do rozpáleného oleja (najskôr tou stranou, ktorá bude pri servírovaní hore), pridáme nasekaný cesnak a opekáme. Až ryba „zbledne“ zhruba do polovice, otočíme a pečieme už len chvíľku, prípadne môžeme varnú plochu úplne vypnúť. Nakoniec pridáme fenikel a paradajky, a ľahko opečieme.
Medzitým si napr. vo woku pripravíme ďalšiu z možných príloh. Na kolieska nakrájaný pór necháme na oleji zmäknúť, osolíme, okoreníme. Nakoniec pridáme trochu smotany a zľahka povaríme.
Ako servírovať?
Na dno taniera navrstvíme pór so smotanou, vo výpeku pripravenú zeleninu, alebo pečené zemiaky s cibuľkou. Navrch pridáme lososa a nakoniec všetko ozdobíme pridaním plátku z citróna.
Náš tip:
Pekáče Gourmet od Miele využijete pri varení na indukcii, na pečenie, vyprážanie ajj gratinovanie. Sú vyrobené z hliníkovej liatiny a odlievajú sa ručne. Vďaka kvalitnej nepriľnavej úprave navyše nebudete mať s ich čistením žiadnu prácu.
Informačný servis