„Odhaduje sa, že neadekvátna výživa je príčinou až 60 percent neinfekčných a viac ako 75 percent infekčných chorôb vo svete,“ informuje hovorkyňa RÚVZ Banská Bystrica Mária Tolnayová.
Ako pokračuje v tlačovej správe, spojitosť výživy so zdravím lekárov zaujíma už dlhé desaťročia.
Dve rozhodujúce obdobia
Podľa WHO je vzťah medzi nesprávnou výživou alebo podvýživou synergický a kráča ruka v ruke s infekciami a závažnými neinfekčnými chorobami.
Riaditeľka bánovskej nemocnice: Imunita súvisí aj s pohodou našich čriev
„Osobitne je úloha výživy rozhodujúca v dvoch ohraničujúcich obdobiach života, a to v ranom detstve a starobe. Výskum interakcií medzi výživou a a imunitou má praktický význam tak pre klinickú medicínu, ako i pre verejné zdravotníctvo,“ konštatuje doktorka Zora Kľocová Adamčáková, vedúca oddelenia podpory zdravia a výchovy k zdraviu banskobystrického RÚVZ.
Počas života prejde črevami 60 ton potravy
Úlohou imunitného systému je ochrana organizmu pred vírusmi, baktériami, chemikáliami či tkanivami, akými sú napríklad nádorové bunky.
Keď je imunitný systém oslabený, obyčajne sa to prejavuje opakovanými infekciami. Jeho normálne fungovanie pritom do veľkej miery môžeme ovplyvniť sami, prostredníctvom stravy.
Otestovali ľudí z rakúskeho epicentra koronavírusu. Výsledky na protilátky prekonali všetky očakávania
Jeden človek počas života skonzumuje približne 60 ton potravy a v rámci tejto spotreby prijme aj obrovské množstvo škodlivých látok, ktoré prechádzajú cez črevá, resp tráviaci systém, jeden z najdôležitejších orgánom imunity.
Imunitu narúša aj hladovanie
Obranyschopnosť organizmu podľa doktorky Adamčákovej negatívne ovplyvňuje nielen nesprávne zloženie stravy, ale aj hladovanie. Rovnako pôsobí nadbytočný príjem potravy.
Mantra telesného zdravia
Problematika výživy a imunity sa dostala do popredia aj počas pandémie nového koronavírusu. Zdravý životný štýl je totiž jednou z najdostupnejších foriem prevencie infekčných ochorení, zdôrazňuje hygiena.
Koronavírus nezastaví ani karanténa, porazí ho naša imunita, predpovedá český vedec
Mantra telesného zdravia je jednoduchá: každodenná konzumácia zeleniny a ovocia, orechov, semiačok, celozrnných produktov a probiotických potravín, preferencia jedál s nízkym obsahom tukov a cukru, ako aj dobrý pitný režim. Súčasťou zdravého životného štýlu by mali byť aj pravidelný pohyb, psychohygiena či kvalitný spánok.