Ak majú baktérie salmonely obľúbené ročné obdobie, zaručene je to leto. Horúčavy, rodinné oslavy a častejšie stolovanie pod holým nebom pre salmonely znamenajú raj na zemi.
Potvrdzujú to aj štatistiky Úradu verejného zdravotníctva SR. Vlani hygienici zaznamenali 7 373 ochorení na salmonelózu. To predstavuje chorobnosť 135,45 prípadov na stotisíc obyvateľov. Oproti roku 2017 stúpol ich počet o 17,7 % a za posledných päť rokov má narastajúci trend.
Salmonely zároveň spôsobujú najväčší počet epidémií.
Nebezpečné vajcia
Ak sa z rovnakého zdroja nakazia dvaja a viacerí ľudia, hovoríme o epidémii. Vlani na Slovensku ohlásili celkovo 501 epidémií salmonelóz, z toho 174 epidémií bolo s počtom chorých 3 a viac osôb v jednom ohnisku.
Najčastejšie sa ľudia nakazili po konzumácii vajec a výrobkov z nich. Nahlásili ich v 86 epidémiách, pričom v 47 prípadoch išlo o domáce vajcia. V 30 prípadoch to boli vajcia z obchodov a v deviatich prípadoch sa ochorenie prejavilo po skonzumovaní cukrárenských výrobkov a sladkostí.
Hygienici v Prešove zaznamenali ochorenia na salmonelózu a šigelózu
Druhým najčastejším faktorom prenosu bolo mäso a mäsové výrobky. Z 19 epidémií išlo v 12 prípadoch o kuracie mäso, v štyroch o mäsové výrobky, v dvoch o bravčové mäso a v jednom prípade o hovädzie mäso.
Kontaminované však môžu byť aj iné druhy potravín, napríklad nedostatočne umytá zelenina a ovocie. „Ochorenia najčastejšie vyvolávajú baktérie prežívajúce v potravinách, ktoré nie sú dostatočne tepelne spracované alebo sú nesprávne uskladňované. Najčastejšími baktériami vyvolávajúcimi alimentárne ochorenia u ľudí sú salmonely, šigely, kampylobaktery, listérie, yersínie a E. coli,“ uviedol hlavný hygienik Ján Mikas.
Rekordne ničivé zákusky: 77 chorých
Najviac chorých osôb zaznamenali epidemiológovia v rámci rodinných osláv a udalostí, napríklad svadieb a krstín. Na dvoch nezávislých rodinných akciách v okrese Kežmarok sa z celkového počtu 208 exponovaných nakazilo až 77 osôb, 46 dospelých a 31 detí. Štrnásť ľudí museli hospitalizovať.
Epidemiologické vyšetrenie ukázalo, že na oboch akciách konzumovali zákusky od rovnakého dodávateľa.
Najviac epidémií salmonelózy bolo vlani v Žilinskom (38) a v Prešovskom kraji (32). Nasledoval Banskobystrický kraj s 25-imi, Trnavský a Trenčiansky kraj v každom po 19 epidémií, Košický s 18-imi, v Nitrianskom bolo 17 epidémií a v Bratislavskom kraji 6 epidémií.
Ako sa prenášajú
Kontaminované suroviny, nedodržanie správnej technológie, zlé skladovanie surovín a hotových pokrmov. To sú podmienky, ktoré idú alimentárnym ochoreniam k duhu.
Príčinou môže byť aj mäso pripravené vonku na grile.
„Pri grilovaní dbajte na správnu prípravu – mäso nakrájajte na tenšie plátky alebo menšie kúsky a naklepte ho. Odstráňte z neho kožu i tuk a pečte ho na hliníkovej fólii. Grilujte pri miernejšej teplote – tak, aby bolo menej spálené na povrchu, ale prepečené aj v strednej časti,“ radia hygienici.
Zažívacie ťažkosti môžu spôsobiť aj nedostatočne tepelne upravené potraviny. „Okrem dodržiavania osobnej hygieny používajte pri grilovaní čisté náčinie, utierky a myslite na ochranu jedál pred hmyzom. Pokrm skonzumujte čo najskôr,“ pokračuje úrad.
Dobre vedieť
- baktéria salmonella a iné baktérie prežívajú aj v mrazených potravinách a pri teplote varenia nižšej ako 60 stupňov Celzia
- množia sa i pri chladničkových teplotách vyšších ako 5 stupňov Celzia
- mikroorganizmy sa v mäse a v živočíšnych potravinách množia, veľmi rýchlo prenikajú do potraviny a ľudskému organizmu môžu spôsobiť aj závažné zdravotné problémy
- preniesť ich môžete rukami, ale napríklad aj kuchynskými utierkami a kuchynským náradím
- nedostatočne tepelne upravené mäso je rizikovejšie pre malé deti a tehotné ženy
- mäso nie je vhodné namáčať a umývať v nádobe s napustenou vodou
Príznaky sa prejavia aj po troch dňoch
Ochorenia prenášané potravinami postihujú najmä tráviaci systém človeka. Najčastejšie spôsobujú hnačky, bolesti brucha, zvracanie, niekedy aj vysokú teplotu. „Nepríjemnosti zväčša o pár dní pominú, ale v niektorých prípadoch môžu mať ochorenia komplikovaný priebeh,“ upozorňuje Mikas.
skryte
Príznaky nastupujú 6 až 72 hodín po zjedení nakazeného jedla. Patria medzi ne:
- vysoká teplota
- nevoľnosť
- kŕčovité bolesti
- zvracanie
- zelené hnačky s prímesou krvi
Kampylobaktery na vzostupe
Prvenstvo medzi ochoreniami, ktoré spôsobujú skazené potraviny, patrí kampylobakteriózam. Za posledných desať rokov zaznamenávajú epidemiológovia narastajúci trend. Kampylobakteriózy však spôsobujú menej epidémií ako salmonely.
V roku 2018 na Slovensku zaznamenali 8 428 ochorení na kampylobakteriózu. Chorobnosť tak predstavuje 154,84 prípadov na stotisíc obyvateľov. Celkovo bolo hlásených 176 epidémií kampylobakteriózy, z toho v 22 epidémiách ochoreli traja a viac ľudí.
Najčastejšie bolo zdrojom ochorení mäso a mäsové výrobky. Najhoršie vyšlo kuracie – z 15 epidémií spôsobilo ochorenie v 13 prípadoch, dvakrát nákazu vyvolali mäsové výrobky. Takmer všetky epidémie kampylobakteriózy s troma a viac infikovanými osobami vznikli na rodinných stretnutiach.
Epidémie s troma a viac chorými osobami v jednom ohnisku nákazy postihli okrem Bratislavského a Trenčianskeho kraja všetky ostatné. Najviac epidémií hlásili v Trnavskom kraji – sedem. Prešovský a Nitriansky kraj oznámil každý po štyri epidémie, Košický kraj tri a v Banskobystrickom kraji a v Žilinskom kraji po dve epidémie kampylobakter.
Ako spoznať kampylobakteriózu
Príznaky sa môžu prihlásiť jeden až sedem dní po zjedení pokazeného jedla. Sú to:
- bolesť brucha
- hnačka
- horúčka
- bolesti hlavy a svalov
- niekedy zvracanie
Rizikovým potravinami sú surové hydinové mäso, surové mlieko a tepelne neopracované mliečne výrobky, nedostatočne tepelne opracované alebo opätovne kontaminované výrobky z mäsa a neupravenej pitnej vody.
Úrad verejného zdravotníctva radí
- umývajte si ruky mydlom a vodou pred prípravou a počas prípravy pokrmov, pred jedením, po práci so surovými potravinami, po návšteve toalety, po kontakte so zvieratami
- neumývajte surové mäso namáčaním vo vode
- nespracúvajte na jednej pracovnej ploche a rovnakými kuchynskými nástrojmi surové a tepelne upravené suroviny
- vyhnite sa konzumácii nedostatočne tepelne upraveného mäsa
- potraviny vyžadujúce chladenie – mäkké mäsové výrobky, čerstvé mäso, mliečne výrobky, čerstvé cukrárenské výrobky, šaláty, omáčky a iné rýchlo sa kaziace potraviny nakupujte do chladiacej tašky, dopravte domov čo najskôr a dajte hneď do chladničky
- nevytvárajte si zbytočne veľké zásoby potravín a pokrmov, suroviny, pokiaľ je to možné, spracujte do pokrmov čo najrýchlejšie
- pri rozbíjaní vajíčok dávajte pozor na to, aby ste ich obsah nekontaminovali škrupinou alebo rukami
- udržiavajte neustále v čistote pracovné plochy, kuchynské náradie a pomôcky