NITRA 13. februára (WEBNOVINY) – Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre má svoj vlastný malý pivovar. Študenti sa v ňom učia, ako sa varí pivo.
Keď je pivo hotové, časť z neho skúmajú v laboratóriu a časť rovno na hodine vypijú, aby otestovali jeho kvalitu. Sladovníctvo a pivovarníctvo je u študentov veľmi obľúbený predmet, hovorí pedagóg z katedry skladovania a spracovania rastlinných produktov Žigmund Tóth. Opití však študenti z pivovaru podľa jeho slov určite neodchádzajú, dajú si maximálne dva – tri deci. Z výroby piva musia urobiť aj skúšky a viacerí píšu na túto tému diplomové práce.
Malý pivovar funguje na univerzite od jesene 2006, patrí Fakulte biotechnológie a potravinárstva a Technickej fakulte. Technológia stála zhruba 50-tisíc eur. „Je to vlastne prototyp malého pivovaru, ktorý funguje neďaleko v Šuranoch. Keby ste ochutnali ten výrobok u nich a u nás, môj názor je taký, že sme možno o niečo v tej senzorickej kvalite lepší,“ myslí si Tóth, ktorý roky pracoval v pivovare Heineken v Nitre. Suroviny na výrobu piva zvyknú univerzite darovať sladovne či producenti sladovníckeho jačmeňa. Na jednu várku piva použijú v mini-pivovare desať až 13 kilogramov sladu. Vyrobiť tu vedia vyrobiť svetlé aj tmavé pivo, desiatku aj dvanástku.
Pivo sa varí 12 hodín, finalizovať ho v laboratóriu vedia už za 21 dní. Pre lepšiu kvalitu ho ale nechávajú dozrievať minimálne 30 dní, niekedy aj 60, aby sa usadili kvasinky. V univerzitnom pivovare sa dá vyrobiť maximálne 85 litrov piva, zvykne sa ale ponechávať určitá rezerva, čiže reálne tu vyrobia zhruba 75 litrov. „Keď si uvážim, že pol litra piva sa predáva v komerčnej sieti za zhruba jedno euro, tak ja si myslím, že za nejakých 30 centov sme schopní pivo vyprodukovať, ale samozrejme nerátam do toho prácu,“vyčíslil Tóth. V budúcnosti by tu chceli vyrábať aj ovocné pivá – napríklad zázvorové, čerešňové či višňové.