BRATISLAVA 25. januára (WEBNOVINY) – Spisovateľka Tamara Heribanová a režisér Jozef Bednárik pokrstili pohánkou prvé dve časti zo série kuchárskych kníh Poklady slovenskej kuchyne autorky Silvie Pilkovej.
Recepty prvej časti sú zozbierané z Bratislavy, Záhoria a Podunajska, druhá časť zaznamenáva Považie. Dohromady vyjde osem publikácii, pričom každá bude obsahovať 150 receptov z troch historických regiónov.
„Bola by som veľmi rada, ak by sa tieto dve knižky ocitli v každej slovenskej domácnosti, sú veľkým pokladom,“ zaželala knihám Tamara Heribanová.
„Páči sa mi, že to nie je obligátne haluškovanie a rezňovanie, ale ide o recepty, ktoré sú nezvyklé. Prajem si, aby sa Slovensko vďaka týmto dvom knižkám prebudilo z pizzového ošiaľu,“ povedal krstný otec Jozef Bednárik.
Autorka Silvia Pilková pracovala na knihách od mája minulého roku, pričom recepty získavala cez regionálne občianske združenia, na internete i prostredníctvom rodinných príslušníkov po celom Slovensku.
„Veľmi veľa ľudí mi recepty aj posielalo, odobrovať ich zas museli múzeá a lektori, ktorí sa týmito vecami zaoberajú. Staré recepty sú navyše písané tak, že obsahujú len suroviny bez gramáže a veľmi chabý postup,“ charakterizovala ťažkosti pri zhromažďovaní receptov Pilková.
Okrem všeobecne známych jedál autorka zhromaždila aj netradičné pokrmy zo všetkých kútov a zo starých rodinných archívov.
„Recepty rôznych regiónov sa diametrálne neodlišujú, niektoré jedlá sú si podobné, alebo sa odlišujú postupom či názvom,“ prezradila Pilková pre agentúru SITA. V rôznych vydaniach kníh sa tak môžu recepty opakovať, avšak vyjdú pod tradičným názvom daného regiónu.
Tretia a štvrtá časť série Poklady slovenskej kuchyne obsiahne regióny Dolnej a Hornej Nitry, Tekova, Hontu, Podpoľania a Novohradu.