Granátové jablko je veľmi obľúbeným ovocím, ktoré obsahuje veľa vitamínov, minerálov a vlákniny. Toto tropické ovocie má krem zaujímavého vzhľadu množstvo prospešných látok pre naše telo. Ale viete, ako správne konzumovať granátové jablko? Máte jesť semená, alebo radšej nie? A aké zdravotné benefity nám prinesie konzumácia granátového jablka?
10 najužitočnejších druhov ovocia, ktoré sa oplatí zaradiť do jedálnička
Ako správne čistiť granátové jablko
Existuje viacero variant, ako správne očistiť granátové jablko a oddeliť šupu od semien. Granátové jablko je typické tým, že jeho dužina obsahuje semená, ktoré majú v sebe mnoho vitamínov, antioxidantov a mnoho ďalších liečivých účinkov. Ale ako čistiť granátové jablko a ako sa najlepšie a účinne dostať k semenám? Ponúkame vám tri tipy, v ktorých vám vysvetlíme, ako sa jedia semená a aké sú najlepšie praktiky pri čistení tohto skvelého ovocia.
Skúste to podľa nasledovných typov:
- Vezmite si granátové jablko, vyrežete z neho začiatok. Uvidíte začiatky stien, z ktorých sa jablko skladá, podľa nich nakrojíte granátové jablko tak, aby vznikli mesiačiky. Mesiačiky len jemne narežete a vznikne vám hviezdica. Granátové jablko si vezmite a nad misou pomocou varechy vybúchajte sladké semená, ktoré sa vám oddelia od blán a popadajú do misy.
- Druhý spôsob je takisto jednoduchý a najšetrnejší k vašej kuchyni, keďže granátové jablko dokáže narobiť neporiadok. Granátové jablko prekrojíte na polovicu. Každú polovicu narežte rovnako ako pri prvom spôsobe, čiže na mesiačiky. Pripravte si väčšiu misu s vodou, vložte do nej časť granátového jablka a prstami oddeľte pod vodou semená od šupy. Semená sa následne ponoria na dno, stačí ich len vybrať.
- Tretí spôsob, ako čistiť granátové jablko, je asi najjednoduchší a najbežnejší. Vezmite si granátové jablko, prekrojte ho na dve polovice a prstami jednoducho očistite obe polovice a oddeľte semená od tvrdej šupy.
Kedy je najlepšie konzumovať granátové jablko
Toto sladké a chutné ovocie jeme zrelé, ale nie veľmi prezreté. Výhodou tohto ovocia je, že vám vydrží dlhý čas doma pri izbovej teplote. Nenechávajte a granátové jablko vystavené na priamom slnku! Ako zistíte, kedy je zrelé? Zistíte to podľa šupy, ktorá by mala mať červené sfarbenie a jej povrch by mal byť len veľmi mierne vysušený. Ak si kúpite granátové jablko, ktoré má tvrdú a pružnú šupu, nie je ešte zrelé, nechajte ho dozrieť.
Ako skombinovať potraviny, aby boli pre vás ešte zdravšie?
Ako sa jedia semená granátového jablka
Ako správne jesť granátové jablko? Jedia sa iba semená, dužina a šupa sa neje, má horkastú chuť. Semená granátového jablka sa jedia surové samostatne. Tieto chutné a sladké semená si môžete pridať aj ako prísadu do smoothie. Môžete ich pridať do ovocného aj zeleninového šalátu. Hodia sa ku slaným aj sladkým jedlám. Všetko treba s mierou, preto aj granátové jablká v menšom množstve môžete konzumovať aj v tehotenstve.
Účinky granátového jablka
Priblížili sme si spôsoby čistenia granátového jablka, zodpovedali sme si otázku, ako sa má jesť granátové jablko a netreba zabudnúť ani na blahodarné účinky tohto skvelého ovocia. Granátové jablko obsahuje mnoho blahodarných vitamínov a prvkov, ktoré pomáhajú pri zápaloch a používajú sa aj v kozmetických prípravkoch. Tieto pozitívne látky pomáhajú pri viacerých ťažkostiach:
- znižuje riziko kardiovaskulárneho systému a rakoviny,
- pomáha pri anémii,
- prečisťuje organizmus a pomáha zlepšovať trávenie,
- podporuje činnosť obličiek,
- zmierňuje následky starnutia.
Tip: Granátové jablko môžete použiť ako prísadu do ovsených vločiek, rôznych dezertov, ale aj ako surovinu na výrobu vynikajúcich omáčok. Prajeme dobrú chuť!