Pred vstupom do reštaurácie hostia odovzdajú mobilné telefóny a všetky ostré predmety, nechajú si odobrať odtlačky prstov a podrobia sa krátkej osobnej prehliadke – až potom si môžu sadnúť za stôl a vybrať si chutný obed z jedálneho lístka. Aj takto vyzerá realita v novej reštaurácii na juhu Londýna, ktorú otvorila charitatívna organizácia Clink priamo za múrmi väzenia Brixton Prison. V poradí už tretia reštaurácia tohto typu vznikla v rámci unikátneho projektu, ktorý pomáha väzňom v návrate do života v spoločnosti.
V reštaurácii, ktorá je otvorená v pracovné dni v čase raňajok a obeda, pracujú väzni, ktorí majú byť o 6 až 18 mesiacov prepustení na slobodu. Väzni, ktorí sa zhosťujú úloh čašníkov i kuchárov, tak majú v rámci unikátneho školiaceho programu šancu naučiť sa nové zručnosti a získať potrebnú prax, ktorá im po prepustení na slobodu pomôže pri hľadaní zamestnania.
„Clink v Brixtone nie je len ďalšia nová reštaurácia v Londýne. Ponúkame spoľahlivé riešenie problému s nedostatkom vyškolených ľudí v tomto odvetví a zároveň riešime problém so zaradením väzňov do spoločnosti,“ uviedol Chris Moore o reštaurácii, ktorá servíruje najmä európske jedlá.
Do väzenia na obed
Keďže sa reštaurácia nachádza priamo vo väzení, jej návšteva sa spája s bezpečnostnými opatreniami. Vstup majú povolení len plnoletí, ktorí si musia miesto rezervovať 48 hodín pred návštevou. Používanie telefónov, fotoaparátov či notebookov je tu zakázané. Pri vstupe hostí odfotografujú a odoberú im odtlačky prstov. Potom prichádza čas na klasický obed či raňajky. Hoci pravidlá sú prísne, ľudí to neodrádza. Dve ďalšie prevádzky vo väzení v Cardiffe a High Down ročne navštívi okolo 18-tisíc hostí, z ktorých každý za trojchodové menu a kávu zaplatí v priemere 25 eur.
Charitatívna organizácia Clink, ktorú založil známy šéfkuchár Alberto Crisci v roku 2009, školí väzňov 40 hodín týždenne. Väzni, ktorí nenosia väzenské uniformy, sa pod odpracovaní šichty vracajú do svojich ciel. V reštauráciách sa alkohol neservíruje, v dvoch prevádzkach je zakázané používať kovový príbor. Inak sa podľa autora projektu ničím nelíšia od bežných britských reštaurácií.
„Plánujeme otvoriť ďalších desať školiacich miest vo väzeniach do konca roku 2017,“ uviedol Moore. „Za hranice Veľkej Británie sa však nechystáme,“ dodal.
„Náprava znamená zníženie počtu potenciálnych obetí prepustených väzňov. Naše väzenia potrebujú takýchto iniciatív ešte viac,“ myslí si bývalý väzeň Erwin James, ktorý po 20 rokoch za mrežami, ktoré dostal za vraždu, dnes prispieva do denníka Guardian. „Tieto reštaurácie zvyšujú pravdepodobnosť, že väzenskí účastníci programu objavia spokojnosť z toho, že majú isté zručnosti, vďaka čomu sa budú cítiť lepšie a konať podľa toho,“ dodal James.
www.cnn.com